Prikbord

Actualiteiten en weblogs van Maatschap Breukers vindt u op ons prikbord.

Klaar met de graanoogst!

27 augustus 2010

Even updaten na de graanoogst...

Eigenlijk is het Chris zijn beurt om te bloggen, maar gezien de drukte omtrent de aankomende trouwerij zal ik jullie even op de hoogte brengen hoe de oogst is verlopen. Ik heb al eens vaker gezegd dat dingen vaak heel anders uitpakken dan van tevoren verwacht, zo ook dit seizoen weer. Van de wateroverlast die we hebben gehad is al eerder melding gemaakt. Het was toen al duidelijk dat verschillende percelen in meer of mindere mate schade haden opgelopen. De echte resultaten zie je pas tijdens de oogst.

It's all part of the game!

26 juni 2010

Vandaag, 25 juni in een langzaam opdrogend Slowakije zaaien we de laatste mais.Gedeeltelijk over zaai op verzopen perceel en nog een perceel dat al bemest was.We wilden eigenlijk niet meer zaaien op zo een laat tijdstip maar aangezien onzeDeense buren de laatste dagen ook nog een behoorlijke oppervlakte hebben gezaaid, riskeren wij deze late zaai ook maar. We zullen zien in oktober wat er van geworden is. Zoals al eerder gemeld hebben we vanaf begin mei extreem veelregen gehad (>300 mm) met de nodige waterschade. Gladiolen,uienzonnebloemen en mais die al eerder gezaaid zijn en met de voeten in de modder of het water hebben gestaan en overleefd zijn door het gelukkig niet te hevige zomerweer aardig aan het bijtrekken. De schade aan de wintergewassen is moeilijk in te schatten. Van verschillende percelen zijn hoeken of plekken verzopen. Daarentegen hebben de aren en koolzaadpeulen zich door de gematigde temperaturen goed kunnen vullen.

Watersnood en toch vochttekort!

02 juni 2010

Boeren klagen altijd over het weer wordt vaak gezegd. Vannacht een uur wakker gelegen omdat het regende. Niet vanwege het lawaai, maar meer om de zorgen die de 300 mm regen van de laatste 3 weken in Slowakije met zich mee brengt. Het was vanmorgen dan ook erg cru om te horen dat "òs pap" in Ell twee bergenings haspels het land in heeft gestuurd. Na een dag mooie regen vorige week viel de voorspelde regen zondag tegen met maar 4 mm.

Niets zo veranderlijk als het weer!

29 april 2010

Het lijkt nog maar kort geleden, mijn vorige weblog van 2 maart. Zoals ik toen al aangaf stonden de voorjaarswerkzaamheden in Slowakije op het punt van beginnen, en was het in Nederland nog afwachten op een drogere periode. Ook uit de vorige weblog van “ôs pap” bleek dat we een bliksemstart hadden in Slowakije…..in Ell wachtten we tóen nog altijd op goed weer.

01 april 2010

Wat betreft het voorjaar hebben we hier in vergelijking met de weerssituaie in Ell niet te klagen.

Ongeveer 2 weken geleden (15 maart) hebben we de uien kunnen zaaien. Vorige week de erwten, en dinsdag is de laatste gerst gezaaid. Mooi op tijd dus!

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10