Prikbord

Actualiteiten en weblogs van Maatschap Breukers vindt u op ons prikbord.

Aojwiever zomer

01 oktober 2011

Alweer 27 september. De hoogste tijd om even bij te berichten. De graanoogst ligt alweer enige tijd achter ons, al zou je dat niet zeggen als je in de opslagschuur kijkt, waar nog steeds enige honderden tonnen liggen te wachten tot hun koper deze heeft opgehaald, of tot dat ze verkocht worden, of in langer durende opslag gaan.

Dat is nu een beetje de discussie tussen Chris en mij, verkopen of vasthouden, wat is wijsheid. De tijd zal het leren. We hebben de ruimte de komende tijd in ieder geval nodig voor de zonnebloemen die er inmiddels al liggen, en de mais die er aan zit te komen.

Zomertijd - Oogsttijd

08 augustus 2011

We schrijven inmiddels alweer augustus, hoogste tijd om weer eens wat van me te laten horen denk ik zo. Gelukkig (?) laat het weer me toe om eens even achter de pc te kruipen en jullie bij te praten over 't een en 't ander.

Allereerst wil ik ook via deze weg even van de gelegenheid gebruik maken om òs Annemarie, Gijs en Hanna te feliciteren met de geboorte van hun zoon en broertje Stijn! Een kerngezonde jongen die op z'n eerste levensdag al heeft mogen proeven van het boerenleven; hij heeft een New Holland trekker van opa gekregen!

Fingers crossed (2)

26 mei 2011

We schrijven inmiddels weer 25 mei, dus hoogste tijd een berichtje. ‘t Is me het voorjaar hier in Limburg. Wat is het droog. In maart hadden we nog de discussie om wel of niet een haspel te vervangen. Uiteindelijk een hele jonge machine gevonden en direct gereserveerd. De inruilwaarde van de oude machine was zó laag dat we hem maar gehouden hebben en na anderhalve dag prutsen en repareren draait die nu ook weer volop mee. Op het moment is het iedere dag sjouwen met buizen en haspels en bekijken welk perceel het ‘t hardst nodig heeft. Ben benieuwd wat het gaat worden als het zo droog blijft als over niet al te lange tijd de gewassen hun kilo’s moeten gaan produceren. Tot nu toe doen de gewassen alleen nog maar “body builden”. Dit is ook belangrijk want zonder”body” geen productie. Ik ben benieuwd hoe de markt gaat reageren.

Een vliegende start, fingers crossed!

15 april 2011

Het komt niet zo snel voor maar over het weer hebben we de laatste weken niet te klagen!

Zowel in Ell als in Záhorie (ons werkgebied in Slowakije) gaan de voorjaars werkzaamheden zeer voortvarend. Dusdanig snel dat het risico dat we namen om met één aardappelpootmachine zowel in NL als in SK te poten, goed lijkt uit te pakken. Donderdag 7 april zat ruim de helft van de aardappelen in NL al in de grond in. Ter vergelijking; vorig jaar waren we rond Pasen (toen 5 april) nog volop aan het schuiven met percelen om de vroege aardappelen te kunnen planten! Martijn en Wim (onze transport specialist) hebben dus met een gerust hart kunnen afreizen naar Slowakije om daar de geplande 25 hectare aardappelen te poten. Na een halve dag afstellen ging ook in Slowakije het aardappels poten voortvarend. De lichte regenbuien (die warempel precies buiten de gebruikelijke werktijden vielen) hielpen ook nog eens mee om een stevige aardappelrug te vormen, en natuurlijk de al gezaaide gewassen van een flinke groeispurt te voorzien!

In de startblokken

02 maart 2011

We schrijven inmiddels 2 maart, de hoogste tijd voor een nieuwe blog.

De laatste weken hebben we in ell en in Male Levare veel gedaan aan onderhoud en (p)reparatie van alle machines zodat we zo gauw het weer het toelaat, goed voorbereid aan de slag kunnen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10