Prikbord

Actualiteiten en weblogs van Maatschap Breukers vindt u op ons prikbord.

De wereld draait door

24 september 2012

Bijna oktober, 

Wat vliegt de tijd. Na Chris zijn laatste blog de hoogste tijd om weer even bij te praten. Ik had 't er nog even met Chris over of hij niet twee keer achter elkaar wilde bloggen omdat hij op dit moment toch tijdelijk aan stoel, telefoon, laptop en krukken gekluisterd is (hij zit met een gebroken enkel in het gips) waardoor hij meer tijd zou hebben, maar hij vond dat het mijn beurt was.

Extreem, Evolutie en Duurzaam

19 juni 2012

Het is inderdaad even geleden onze laatste blog. Als ik me niet vergis eindigde “òs pap” met de wens op een malse regenbui…het heeft even geduurd, maar in Nederland hebben we onderhand genoeg mals weer gehad in de eerste helft juni. Na een vlot lopend voorjaar draaiden al snel weer de nodige regenhaspels. Daar gaan we weer, denken we dan al gauw. Echter vroeger dan de afgelopen twee jaar hebben we in Ell alweer behoorlijk wat “hulp van boven” (letterlijk) gekregen. Dusdanig veel dat het zo wel weer genoeg is, maar daar zal ik verder niet over klagen.

In Slowakije een vergelijkbaar beeld, alleen zo als we onderhand wel gewend zijn, iets extremer. Het vroege voorjaar was koel maar extreem droog (droogste voorjaar sinds 130 jaar !!!). Extreme hitte eind april-begin mei (> 30!!!) en extreme nachtvorst in de nacht van 17 op 18 mei (9,4!!!) terwijl men hier toch ook in ijsheiligen geloofde.

Agronoom

06 april 2012

April schrijven we alweer. De hoogste tijd om jullie weer bij te praten. Waarom deze titel zullen jullie denken? In Slowakije heeft elke functie wel een titel. Als voorbeeld ons bedrijf, met om te beginnen de Directeur. Het heeft ons meer dan een jaar gekost voordat ze ons tijdens de normale dagelijkse bezigheden met de voornaam aanspraken, het was steeds, meneer Breukers zus en meneer Breukers zo, zelfs al zaten we helemaal onder de vuiligheid of stof. Dit is inmiddels gelukkig veranderd in gewoon Chris of Ley. Dan hebben we de Ingenieur, die regelt alles wat met overheid en andere regelgeving te maken heeft. Een andere functie op kantoor is de Econoom, deze functie spreekt voor zich: boekhoudster. Dan hebben we de Mechanisator, deze persoon regelt alles in en om de werkplaats, zorgt dat de reserveonderdelen op tijd aanwezig zijn en let er op dat alle machines op tijd service krijgen en klaar staan voor gebruik. Verder doet hij het laden en lossen van de meeste producten. Uiteraard op een akkerbouwbedrijf hebben we de Tractoristen, dit zijn de trekkerchaufeurs die de werkzaamheden uitvoeren. Tijdens de oogstperiode promoveren de maaidorserchaufeurs tijdelijk tot Combijnisten.

Akkerbouw

29 februari 2012

Eindelijk dan, de eerste weblog van 2012! Voordat het echte voorjaarswerk gaat beginnen maak ik vanmiddag nog even gebruik van de tijd om jullie bij te praten. Kantoortijden hier in Slowakije zijn namelijk van 7.00 tot 15.30, met als gevolg dat de avonden lang zijn. Ik hoop dat ik de volgende keer in Slowakije tot 's avonds op de akkers kan rond rennen om de voorjaarswerkzaamheden zo vlekkeloosmogelijk te laten verlopen. Heerlijk die Akkerbouw!

Ciao 2011!

22 december 2011

Het is bijna kerstmis. In Nederland hebben we vorige week de laatste lelies en wortelen geoogst. Daarmee zit dan ook direct de oogst 2011 erop.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10