Kwaliteit van het echte werk

Het is bijna voorjaar. Hoewel het ruim een week geleden nog 10 graden vroor, staan we toch echt aan de vooravond van een nieuw agrarisch seizoen.

Inmiddels is het 9 maart, en hoewel ik weerkundig gezien erg kan genieten van een echte winter, ben ik blij dat de drukte op het land weer voor de deur staat. De wintermaanden zijn tegenwoordig volgepland met vergaderingen, plannen en administratieve verplichtingen. Hoewel ik me er van bewust ben dat door schaalvergroting in de landbouw deze werkzaamheden steeds meer tijd vragen, voelt het als een verademing wanneer ik binnenkort weer terug naar de basis kan gaan; het telen en in de markt zetten van een gezond product. “Écht werk, Echte drukte.”

Ervaring leert ons dat teelt in de open grond deels afhankelijk is van de zegen van moeder natuur. Hoewel het afwachten is in hoeverre we ons kunnen laten leiden door gemaakte plannen, is het aan ons de taak om een sterk gewas te telen dat weerstand kan bieden tegen weersextremen. Rekening houdend met strikte regels en groeiend consumentenverlangen naar een duurzaam product ligt daar een hele uitdaging voor ons. Een uitdaging die ik graag aanga, het dwingt ons tot efficiënt gebruik van grondstoffen wat resulteert in een lagere kostprijs én een verantwoord product. Om als sector consumentenvertrouwen te winnen is het belangrijk dat we de gemeenschap laten zien hoe wij een gezond, kwalitatief goed product in de markt zetten.

Een tweede belangrijke uitdaging in de keten ligt er voor de retail; het waarderen van door de agrarische sector geleverde kwaliteit. Aan de inkoop van grote retailers de taak dit product te waarderen in plaats van op een populistische manier reeds strikt gecertificeerde producten extra te belasten met regionale (!!) eisen. De belangrijkste schakel tussen beide uitdagingen is de consument. Op het moment dat de consument vertrouwen heeft in ons product, dan verwacht men dít product terug te zien in de supermarkt.

Nieuwsgierig geworden hoe wij onze gewassen telen? Bezoek ons dan op zondag 29 april tijdens het evenement “Loeren bij de Boeren”. Op deze dag gaan wij dieper in op plantgezondheid in de breedste zin van het woord. Een speciale ruimte is ingericht met beeldmateriaal en informatie over ons Slowaakse bedrijf Zahorie Farms, waar we net als in Nederland inzetten op het efficiënt gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Verder gaan we op een speelse manier in op landbouwverkeersveiligheid en geven we een demonstratie van de onlangs in gebruik genomen “I-Plough”, want ook technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Natuurlijk moet een ploeg ook zonder GPS signaal kunnen werken zoals pa in zijn vorige blog memoreerde. Ik ben er echter van overtuigd dat de mogelijkheden van GPS en gewassensoren een belangrijke factor worden in efficiënte productie.

Tijdens Loeren bij de Boeren is er op ons bedrijf speciale aandacht voor kinderen, zodat ook deze generatie zich er van bewust wordt waar de frietjes, groenten en het brood vandaan komen. Kortom, kom kijken én proeven van al het goede wat onze mooie sector te bieden heeft en graag tot ziens op zondag 29 april in Ell!

Chris Breukers

 Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":