Het is hun goede recht, de Nieuwe tijd ,net wat u zegt.

Klaar met de oogst 2017.

Zowel bij de Maatschap in Ell als bij Zahorie Farms in Levare SK zijn we klaar met oogsten. In Ell hebben we een dag of 10 terug de laatste aardappelen gerooid. Bij Zahorie farms rooit Stijn vandaag, 3 november ook de laatste aardappelen. 

De rooierij heeft door het seizoen heen in Ell en in de Zahoriestreek aardig parallel gelopen. Alleen de laatste weken is het weer in Slowakije wat wisselvallig, met daardoor enige vertraging. Uiteindelijk zit alles nu voor een aantal maanden “achter de planken”. Hadden we het vorig jaar, vanwege de deels verzopen juni maand (met als gevolg daarvan de mindere opbrengsten), de Nederlandse aardappelbewaring niet helemaal vol, dit jaar zitten ze allebei helemaal vol. Eigenlijk een beetje jammer dat wanneer de opbrengst in Nederland overal goed is de prijs onder druk staat in de wetenschap dat de vraag naar aardappelproducten wereldwijd groeinde is. Maar afijn, het bewaarseizoen is nog lang.

Aardappelrooien in Ell, Nederland (boven) en in Malzenice, Slowakije (onder)

Omdat onze Oostenrijkse afnemer ons de mogelijkheid bood om wat meer aardappelen te telen, mits we ze enige tijd konden bewaren, hebben we in Slowakije dit jaar bij een “buurbedrijf” - enkele tientallen kilometers bij ons vandaan - een aardappelschuur bij gehuurd. De hierin opgeslagen aardappelen staan op de planning voor levering ergens tussen december en februari. In de andere loods blijven ze nog even langer liggen tot richting of in het voorjaar.

Boven; Onze (eigen) bewaring in Slowakije. Half oktober net begonnen met inschuren. Rechts staan aardappelen in kisten klaar voor transport naar de klant.

Onder; 23 oktober in Ell de laatste aardappelen ingeschuurd. Alles zit mooi vol!

Ook de maïs oogst in SK hebben we vorige week afgerond. Vanwege een schraal voorjaar en de toch wel erg droge zomer hebben we wat de koolzaad,granen en maïs betreft toch maar heel gewone opbrengsten met nog steeds maar heel gewone (lees matige) prijzen.

Verder zit het zaaien van de wintergewassen er ook weer bijna op. Voor de komende weken staat het ploegen en/of diepcultivateren op het programma.

Daarnaast gaan we over een week of 2 weer onze mechanische kennis weer een beetje opkrikken op tijdens de “Agritechnika landbouwbeurs”  in Hannover. Altijd weer  de moeite waard en leuk om daar een dag rond te struinen. De hi-tech in de sector blijft steeds snel vooruit gaan. Ook al denk en zeg ik soms wel eens dat men op sommige vlakken te ver door schiet. Chris zegt dan (misschien een beetje terecht) Hej Pap, je wordt oud man…

Met name op het gebied van het hele GPS verhaal: Natuurlijk ben ik een groot voorstander en erken ik de waarde van perceelscontrole middels satellietbeelden en het opslaan van  pleksgewijs opbrengstpotentieel met daarbij behorend maatgestuurd bemesten zaaien en spuiten etc.

Als hieraan gekoppeld bijvoorbeeld automatisch rijpaden maken en rijafstanden gecreëerd worden dan vind ik dat ook prima. Maar als, zoals enige weken terug tijdens een discussie de opmerking kwam “denk maar niet dat er over een jaar of 10 nog iemand zonder technische hulp een rechte rij kan of wil zaaien of een rechte voor kan ploegen” …  dan vind ik dat te ver gaan.  Als we die kant op gaan dan zullen we op een punt belanden dat een trekkerchauffeur bij een atmosferische storing roept.... “Ik kan vandaag niet ploegen want ik heb geen GPS signaal” ..  Wat ik hiermee bedoel is: Hi-tech voor specifieke taken is prima en indien de mogelijkheid er is om deze techniek te koppelen aan het meer “gewone “werk is dit prima, en voor de rest; gewoon handmatig recht  kunnen blijven rijden, met of zonder Vario. Dit laatste is ook wel een discussie waard.

Zo Alweer het einde van mijn najaars blog. Chris zal naar gewoonte de tekst een beetje opleuken met een paar foto’s. Blijft nog de titel die zoals gewoonlijk bij mij onderaan staat. Wim Sonneveld haalt het aan in een van zijn vele mooie liedjes. Ik als oudere sluit me daar bij aan(en doe deels nog mee)

Groeten van Ley

 

 

 Reacties

Erg goed gezegd Ley....Ik vind het altijd interesant om je blog te lezen en ben het ook nog hellemaal met je eens. maar in een kromme voor staan toch evenveel produkten als een rechte!! LOL. Dat het allemaal goed mag gaan voor allemaal in ELL en ook Levare SK/


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":