Een vliegende start hebben we gehad, in ieder geval qua werk. Door de achterblijvende temperatuursom – even dus geen opwarming op de aarde – heeft het dit jaar tot half mei geduurd voordat de natuur onze omgeving weer wat groener heeft gemaakt. 

In zowel Nederland als Slowakije zien we dit jaar tot nu toe een vergelijkbaar weerbeeld. De winter relatief droog, en ten opzichte van voorgaande jaren weer eens wat kouder. Wat heet, in Slowakije heeft de vorst meer dan een halve meter in de grond gezeten! Eindelijk, na drie jaar aardappelen in onze opslag in Slowakije hebben we de isolatie eens kritisch kunnen beoordelen. We hebben de temperatuur in de aardappelenopslag (met buitentemperaturen van overdag -10 en ’s nachts rond de -20 graden celcius) boven de 7 graden kunnen houden, waardoor we ook nu nog geschikte grondstof voor lekkere goudgele frietjes kunnen leveren! …..dat is overigens maar goed ook, want de nieuwe oogst zal door het koele voorjaar naar verwachting iets later komen. In Nederland zijn we goed weggekomen met de nachtvorsten. De aardappelen zaten nog net onder de grond waardoor er geen vorstschade is. In Slowakije kregen we 10 mei nog een koude nacht en gingen de kopjes van de vroegste aardappelen helaas hangen…..consequentie hiervan is dat de groei, en daarmee ook de oogst wordt vertraagd met naar schatting een ruime week. Naar verwachting hebben de andere gewassen hier niet of nauwelijks van geleden, al is dat met de bloeiende koolzaad wel even afwachten.

De voorjaarswerkzaamheden zijn dus voortvarend verlopen, dusdanig vlot dat eind april zo goed als alles “erin” zat. Een mooi moment om samen met Petra en de kids in de voorjaarsvakantie naar Slowakije te gaan. Janne ging voor de eerste keer in haar leven mee, en ook voor Koen was het weer een hele ervaring! Koen stond elke morgen in alle vroegte op, “papa, opstaan, wij moeten naar ut bedrief!” zei hij dan met zijn aanstekelijke mengelmoes van Nederlands en Limburgs dialect. Hij had zijn plek in de kantine tussen het personeel al snel veroverd! Janne, vorige week twee geworden (!!!), is in korte tijd volledig op de hoogte van ons machinepark Met regelmaat laat ze weten dat ze echt wel het verschil kent tussen John Deere, Case en New Holland. Nee, Janne laat zich niet kennen, “Janne auch trakter sitte”.

Same bie papa in Slowakije trakters kieke!

Inmiddels ben ik alweer terug in Slowakije, dit keer zonder familie. De zaakjes regelen voordat het hoogseizoen er alweer aankomt.

Op de akkers in Limburg en Zahorie is het redelijk rustig. Beregeningsinstallaties voorbereiden, oogstmachines startklaar maken en gewasverzorging. Toch hebben we er in deze rustige periode sinds dit jaar een klusje bij; namelijk de mechanische onkruidbestrijding van onze boomgaard. Hier telen we sinds vorig jaar populieren om zo een bekende Zweedse Meubelmaker te voorzien van ecologisch hout. Een welkome aanvulling op percelen die voor de akkerbouw minder interessant zijn vanwege onder andere nattigheid of droogtegevoeligheid. Gronden waar we met gangbare akkerbouw we met moeite break-even draaien, kunnen we op deze manier winstgevend maken. Zo proberen we telkens weer stappen te maken om het rendement te verhogen!

   

Mechanische onkruidbestrijding in onze "Bongerd," de bomen zijn in een jaar tijd gegroeid van een stam van een meter hoog tot soms wel meer dan 4 meter!

Tot zover mijn bijpraat, die dit keer inderdaad wel erg lang op zich liet wachten………ik ga er vanuit dat er tegen de zomer nog wat lang verwachte nieuwtjes komen die ik niet onopgemerkt zal laten……stay tuned!

Groeten van Chris

 Reacties

mooie verhaal buurman.


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":