Buien en boeven.....

Inmiddels een half jaar geleden sinds mijn laatste weblog. Destijds vlak voor vakantie, nu net terug van weggeweest. Niks te klagen dus!

Vlak voor de drukke juli-tot-en-met-oktobermaanden nog even eruit geweest. Batterij is opgeladen, de oogst kan beginnen.....in Slowakije Althans. In Nederland zal er eerst nog een weerkentering van jewelste moeten komen, anders valt er weinig te oogsten.

Potdikkie wat een water de afgelopen maand! Hoewel we links en rechts behoorlijke schades constateren hoop ik nog altijd dat het meevalt. De littekens in de percelen zullen echter dit hele seizoen zichtbaar blijven.

Juist dat, iedere week door percelen rijden waar zichtbare schades zijn ontstaan door de drijfnatte maand juni maken natuurgeweld mentaal veel zwaarder dan een fysiek zwaar droog beregeningsjaar. Op de foto rechts een van onze aardappelpercelen. Wij hebben ons werk gedaan (waarvoor veel dank verschuldigd aan onze medewerkers!), het water kan van het perceel af. Alhoewel de regenval in juni extreem is geweest, vraag ik me toch af of de verantwoordelijken voor het maaibeleid en de stuwen in sloten en beken, of de ambtenaar die het meanderen (lees: belemmeren van een natuurlijk vlotte waterafvoer in belangrijke Limburgse watergangen) verzonnen heeft wél lekker slaapt tijdens de zoveelste onweersklap. Schone sloten en beken hadden veel leed kunnen voorkomen!

De uiteindelijke schade kan mee of tegenvallen.....ook dat zal weersafhankelijk zijn. We gaan het zien. Het waterschap is nú in ieder geval voorbereid, vandaag was in het landelijke nieuws dat de belangrijkste stuwen op winterpeil zijn gezet.......eerste schades dateren van 2 juni.....we schrijven 26 juni......

Hoewel er ook bij Zahorie Farms, ons Slowaakse bedrijf nog niets "in de zak zit" is de situatie daar gelukkig heel anders. Al onze tevelde staande gewassen lijken bovengemiddeld te gaan scoren, geen van de gewassen zakt tot nog toe door de ondergrens.

Zeker, de omstandigheden zijn er mooi dit jaar, maar ik denk dat dit ook wel de verdienste is van jarenlang rug rechthoudn en niet buigen voor tegenslagen. Ook in Slowakije hebben we in het verleden te maken gehad met weersextremen en bijbehorende schades. Wellicht dat we daarom hetgeen dat nu in Zuid Oost Nederland gebeurt, wat gemakkelijker kunnen relativeren. Ik hoop dan ook dat eenieder die zwaar getroffen is zich weer kan oppakken en volgend jaar weer met een lach door zijn akkers rijdt!

Dan vraag je je misschien nog af, waar komen de boeven vandaan in de titel? Los van het feit dat wij Limburgse gemeenschap ons dat al tijden afvragen doel ik in deze toch echt op wat anders. Prijsvorming in de landbouw. Okay, de extreme neerslag is regionaal en in Europa zijn graangerelateerde oogstverwachtingen gunstig. Toch even het volgende, Ell nino heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de bizarre weersomstandigheden van juni. Diezelfde Ell nino heeft elders in de wereld ook flink huisgehouden, met gigantische problemen op het zuidelijke halfrond. Misoogsten, hongersnood en allerlei ellende is het gevolg......en toch worden prijzen omlaag geschreven vanwege overproductie!!!

Nu verlang ik echt niet de hoofdprijs voor mijn graan ten koste van hen die het veel slechter hebben dan ik. Wél hoop ik ooit een échte prijs te krijgen. Tot stand gekomen door markt, landbouw en consument en niet gecreëerd door allerlei andere belanghebbende. Afijn, waar de boeven zitten is voer voor een andere discussie!

Aangezien ik niks te klagen heb gaan we eerst maar eens zorgen dat er wat "in de zak" komt!

Groetjes van Chris



Reacties

Mooi verhaal Chris, en goed dat je positief blijft
Chris, Mooi om ondernemende mensen zo goed te zien relativeren en het positieve van zaken te laten inzien. Goed bezig! Mag ook wel eens gezegd worden en hoop dat je dit jaar een goedgevulde grote zak mag hebben. Groet, Roy
Keep your head up... petje af voor jullie optimisme en doorzettingsvermogen! En de boeven, wie weet vangen we ze ooit nog eens...
Mooi artikel.


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":