Onvoorstelbaar die natuur, zo mooi!

7 April  staat alweer op de kalender. Ja, we zitten alweer een heel eind het jaar in. Ook de lente is al een paar weken oud. Al zou je dat in Ell op dit moment kwa weer niet direct kunnen zeggen. In vergelijking met andere jaren lopen we toch wel achter met de voorjaarswerkzaamheden.

In Záhorie, Slowakije, hebben we daarentegen de laatste weken flink gas kunnen geven. Ook een beetje later dan andere jaren, maar vanaf een week voor Pasen, zo rond 20 maart, zijn we hier vol op met het voorjaar bezig. Dankzij het zachte weer afgelopen maanden zijn al de te velde staande gewassen goed de winter door gekomen. Hier in Male Levare vanwege de meestal hoge grondwaterstand in de winter staat de tarwe hier en daar nog een beetje bleekjes maar dat trekt snel bij. Zomergerst en zomer-"durum"-tarwe zijn gezaaid en deze percelen kleuren al aardig groen. De voor dit weekend voorspelde regen is dan ook welkom om de kiemplantjes een extra zetje te geven. Ook de kunstmest kan dan aan de gang. Net genoemde "durum"-tarwe,ook wel harde tarwe genoemd wordt speciaal geteelt voor de pasta's en pizzabodems. Deze soort tarwe is minder droogtegevoelig, brengt iets minder kg opbrengst per ha maar dit wordt gecompenseerd door een betere prijs.

Wat de aardappelen betreft zitten we in Ell op ongeveer een 25 ha die inmiddels gepoot zijn. Dit is voor deze tijd nog vrij weinig, maar gezien het weer niet anders mogelijk. In de "Zahorie streek" stond de teller gisteravond al op 80 ha. Dit is lekker op schema. Als de weersverwachtingen uitkomen zullen we de komende dagen wel een pauze moeten inlassen.

Ondanks het late voorjaar hebben we onder mooie omstandigheden uien kunnen zaaien!

Aardappelschuren gaan zo voor en na langzaam aan leeg. In Ell is de eerste bewaarschuur al ergens in februari/maart leeg gegaan. De andere schuur zijn we nu ook geleidelijk aan het afleveren. Onze schuur in SK zit nog voor ongeveer driekwart vol. Tot nu toe zijn daar regelmatig kleinere hoeveelheden van afgeleverd . Volgens planning van onze afnemer zal in Mei vlot worden afgeleverd gaan worden. Dankzij erg goede dakisolatie, luchtbevochtiging en de daarbij behorende bewaartechniek is langdurig bewaren in deze schuur mogelijk. Zolang de nachten maar koel blijven kunnen we s'nachts de temperatuur onder controle houden. Gevoelsmatig ben ik ze zo tegen eind mei toch wel graag kwijt.

In de werkplaats zijn we nu de graanzaaimachine om aan het bouwen voor de mais zaai. Stelt niet zoveel voor. Achterkant de driepunt waar het gehele graanzaaicircus aan hangt demonteren en de maiszaaiunit monteren. Wat kabeltjes slangen en stekkertjes monteren en hij kan aan de slag.  Alleen hebben we nu een beetje meer werk omdat er een andere trekker voor komt te staan. En wel een voor ons helemaal vreemde/nieuwe eend in de bijt. Vanwege enige dealerperikelen wordt de New Holland T8050 vervangen voor een John Deere 8370R . Merkwissel heeft in deze niets te maken met het al of niet tevreden zijn met onze blauwe vloot. Dealers werken en denken in Slowakije vaak anders dan in Nederland. Ik moet toch zeggen dat als je ze gaat vergelijken de John Deere toch wel een heel ander type trekker is dan de New Holland. Hoe hij zich staande weet te houden zullen we de komende jaren te weten komen. Hij heeft in ieder geval al zeker één grote fan; mijn kleinzoon Koen, voor wie het niet mocht weten zoon van Chris en Petra. Hij is op de een of andere manier helemaal weg van John Deere terwijl het aan de Hoogstraat toch blauw is wat de klok slaat. wellicht krijgt de kleine Koen op z'n tijd een signaal van boven. Zijn andere opa Thei, zaliger, was in zijn jongere boerenjaren ook fervent John Deere rijder.

Zo 't stukje is alweer lang genoeg om te plaatsen. Als Chris er nog een paar foto's bij plaatst......bij deze....

Rest mij nog de titel . Als we het weer van de laatste maanden bekijken dan zou EL NINO passen. Als ik Koen z'n passie voor de groene kleur wil verklaren kom ik op een misschien wel heel wazig gebied. Dit is denk ik maar goed ook. Blijft de opening die ik deze week bij een foto op facebook geplaatst heb: Onvoorstelbaar die natuur, zo mooi!

Groeten van Ley



Reacties

Mooi verwoord waar jullie mee bezig zijn!!
Leuk om te lezen Ley...
Mooi om te lezen Ley...


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":