Enerverend jaar

Nog maar een paar dagen te gaan in 2015. Een enerverend jaar mag ik wel zeggen,

 

Het jaar begon spetterend. Het adjudant zijn van Prins Paul II maakte dit jaar en extra bijzondere belevenis van de jaarlijkse "Vastelaovendj." De "Vastelaovendj," buiten Limburg vooral bekend als Carnaval viel helaas bijna tegelijkertijd met het afscheid van een dierbare. Ernst en humor  zijn twee kanten van dezelfde medaille, stond er ooit in het kerkboekje van de carnavalsmis. Dat bleek eens te meer!

Niet veel later natuurlijk het absolute hoogtepunt van het jaar. De geboorte van onze dochter Janne. Waar Koen in de winter geboren werd, kwam Janne direct na de drukke voorjaarswerkzaamheden ter wereld. Kortom, het bleef nog even hoogseizoen in huize Breukers. Een drukke tijd mag ik wel zeggen, maar de vrolijke snoet van Janne die we er voor terugkrijgen is onbetaalbaar!

Ondertussen liep de bedrijvigheid in Nederland en Slowakije vanzelfsprekend door en kijk ik best wel tevreden terug op de oogsten. In Nederland hebben we ondanks de hitte in juli zeer goed geoogst. Ook in Slowakije was het warm, maar desondanks toch overwegend goede opbrengsten, al is daar de kans op "incidenten" door de schaalgrootte iets meer aanwezig. Afgelopen zomer bijvoorbeeld brandde een groot tarweperceel volledig af.

Ondanks dit soort tegenslagen stijgt onze hectareproductie langzaam maar zeker en hoewel sommige "belanghebbenden(?)" structureel hoge voorraden blijven verkondigen om prijsniveau te drukken; de ondergrens van de graanprijzen ligt de laatste 5 jaren meer dan 20% hoger dan in de vijf jaar daarvoor. Volgens mij een duidelijk signaal dat er vraag is naar onze producten ondanks dat er op het moment van oogsten af en toe anders beweerd wordt. De tarweprijs is wereldwijd van groot belang waardoor het een paraplufunctie heeft voor de prijsvorming van vele andere (landbouw)producten. Ik voorzie dan ook een mooie toekomst voor onze sector.

Na het oogsten lijkt het rustig te worden. Lijkt het....De laatste weken van het jaar staan meestal in het teken van papierwinkel bijwerken, plannen voor het komende jaar. Een ronde maken om het voorgaande jaar af te handelen of om weer afspraken te maken voor het nieuwe jaar. Vooral de laatste twee weken voor kerst denken we met z'n allen dat alles geregeld moet zijn voor 24 december......in het nieuwe jaar is normaal gesproken de rust weer terug en is er alle tijd voor zaken die zijn blijven liggen. 

Zo, nu genoeg over zaken. Het is inmiddels alweer tweede kerstdag en staan Petra, Koen, Janne en ik klaar om vannacht op wintervakantie te gaan naar Oostenrijk. Heerlijk een week genieten met familie, schnitzels, op z'n tijd een flinke pot Weizenbier en sneeuw. Ligt er wel sneeuw met deze temperaturen hoor ik je denken? Volgens mij maakt een boer zich al het hele jaar druk om het weer dus zullen we dat nu maar eens niet doen, wij gaan een weekje genieten!

Voor nu nog een fijne 2e kerstavond en voor komende week ene gooje roetsj gewenst!

 

 

 

 



Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":