Mensen/Medewerkers/Team

Zoals door iedereen vaak gezegd word: wat vliegt de tijd.

Op dit moment ben ik in Male Levare waar het wat werk betreft redelijk rustig is in afwachting van de hoofd oogst aardappelen waarmee we naar verwachting binnen een week mee opstarten. 

We zijn voor ruim 2/3 klaar met koolzaad zaaien (alweer voor het nieuwe seizoen). De graanoogst en het rooien van de vroege aardappelen is zonder hobbels verlopen met aardige opbrengsten wat de kg/ha betreft maar toch wel over het algemeen prijzen waarvan je niet echt in juichstemming komt. Goede, bijna allemaal bakkwaliteit granen hebben er in ieder geval voor gezorgd dat we in het “hogere” prijssegment mee konden spelen. Vroege aardappelen van het ras Innovator hebben we naar wens van onze afnemer, LambWeston, vlot achter elkaar kunnen rooien en afleveren.

Graanoogst verliep vlot dit jaar!

Qua oogst rest ons hier nog de korrelmais, Soja en de late aardappelen. Hebben wij het in Ell en omstreken in juli/augustus vaak zitten puffen van de hitte, hier hebben we een zomerse zeg maar gerust ongekend hete periode gehad van bijna 6 weken aan een stuk 30 tot 36 graden vanaf begin juli. Granen waren op dat moment gelukkig bijna afgerijpt. De mais en soja hebben het met af en toe een kleine bui toch wel een stuk moeilijker gehad. Op de lichte plekken zal naar verwachting de opbrengst dan ook lager zijn. Zwaardere percelen kunnen het beter volhouden.

De latere en late aardappelen hebben we de hele zomer onafgebroken beregend. Dit uiteraard dankzij de top inzet van onze hele club medewerkers en onze stagaires. 6 Haspels vrijwel nonstop draaiende houden is hier toch een hele tour. Niet alles gaat hier zoals in Ell waar op elke hoek wel een put ligt waaruit water getrokken kan worden.

Op te foto is te zien hoe ver het waterniveau is gezakt in het baggergat waar we uit pompen. Stijn is met een bootje onderweg om de aanzuigslang meer naar het midden en zo dus dieper te leggen.

Bij het bemonsteren van aardappelen blijken de kilo’s wel gegroeid te zijn. Waar we bij sommige soorten mee te maken hebben is een erg hoog aantal knollen per plant waardoor iets fijnere sortering. De keuze die we op dit moment moeten maken is het moment van doodspuiten van een gewas dat dankzij onze goede zorgen nog vitaal is en groeipotentie heeft. Met andere woorden: Tot hoe ver in Oktober willen/durven we te rooien. 

Oktober is vaak een mooie nazomermaand, maar ’t kan ook zo omslaan naar wisselvallig en koud. Chris en ik zullen wel een compromis vinden en er in ieder geval voor zorgen dat er vanaf plm 20 september bij goed weer vrijwel iedere dag gerooid kan worden. De veteraan Grimme DR met doorvalmat hebben we weer in goede conditie standby staan zodat we eventueel met 2 rooiers aan  de slag kunnen.

De oogst is twee weken uitgesteld. Daarom halen we onze oude Grimme DR1500 van stal om zo met 2 rooiers toch tijdig klaar de aardappelen achter de planken te hebben voor het weer tegen zit.

In Ell is het ook heel even pas op de plaats tussen de zomer oogst en  inschuurperiode van de late aardappelen die eind september zal beginnen. Haspels hebben ook hier flink hun uren gemaakt. Ik vraag me af of onze jongste partime assitent Melvin nog kan nagaan hoeveel km buizen hij uitgelegd en opgeruimd heeft en hoeveel haspeltrekken hij uiteraard samen onze vaste kracht Bart en vliegende kiep Stijn heeft opgestart. Dankzij deze inzet en de juiste bemesting etc. heeft ondanks allerlei berichten in de media voor leuke vroege aardappel en uien opbrengsten gezorgd met toch wel een ander prijsniveau dan een jaar terug. Hoognodig ook trouwens.

Met de laatste kipper uien zijn al onze vroege oogsten van het land. Dit stemt Koen ook tevreden!

Zo op het eind van deze blog wil ik toch even benadrukken dat als ik vanuit mijn bureau hier richting erf kijk of ik loop bij Chris tussen de loodsen door, dat een goede club mensen/medewerkers om je heen van van “levensbelang” is voor je bedrijf en voor je zelf.

Ik ben er “gerust”op dat wij die hebben zowel in Ell bij onze Maatschap als bij Zahorie Farms in Levare.

Groeten LeyReacties

Hallo Ley, Erg leuk weer iets te horen. Groetjes van deze kant, waar de zomer nu weer voor de deur staat. Math.


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":