10 jaar grenzeloze uitdaging!

Twee en een halve week lang dag in dag uit ploegen, zo begon ons buitenlands avontuur! Een mooi moment om even bij stil te staan. 

Bijna december 2014, nagenoeg alles wat geoogst móet worden, is geoogst. Op een paar percelen schorseneren na en een enkele natte hoek mais die wacht op een stevige nachtvorst zijn al onze akkers leeg. De wintervruchten zijn onder relatief goede omstandigheden uitgezaaid. Dagen worden korter, langzaam wordt het kouder, tijd voor de laatste werkzaamheden van t jaar!
In Nederland betekent dat onderhoud, poetsen en ordenen. Veldwerk is er momenteel niet veel. In Slowakije wordt er daarentegen nog een paar weken stevig gas gegeven op de akkers, ploegen doen we daar namelijk op wintervoor.
Bijna was ik het vergeten, ware het niet dat we vorige week niet alleen Petra's verjaardag hebben gevierd, maar ook dat we 10 jaar samen zijn! 10 jaar geleden hadden wij onze eerste avond uit...op diezelfde avond werd de eerste vrachtwagen geladen met machines voor onze nieuwe uitdaging in Slowakije. Wat we geladen hadden? Twee trekkers en twee ploegen.

Op 19 november 2004 ploegde ik samen met Martijn onze eerste voor. Gelukkig heeft "os mam" dat destijds vastgelegd op foto (rechts). Twee en een halve week lang dag in dag uit ploegen, zo begon ons buitenlands avontuur! Een mooi moment om even bij stil te staan. Meevallers, successen, uitbreiding, maar ook tegenslag vanwege brand of natuurgeweld hebben we meegemaakt. De ene keer stappen vooruitgang maken om vervolgens weer een pas op de plaats te maken en "leergeld" betalen. Tien enerverende jaren, gevoed door ambitie,  doorzettingsvermogen en plezier. Hoewel dingen vaak anders en meestal niet zo snel gaan zoals een ongeduldige Breukers zou willen, kijk ik absoluut met een goed gevoel terug op deze 10 jaren. Ons Slowaaks bedrijf is uitgegroeid tot een volwaardig akkerbouwbedrijf met een stevig fundament en goed netwerk, terwijl tegelijkertijd ook ons bedrijf in Ell alsmaar moderniseert en zich blijft ontwikkelen! Inmiddels is het vliegtuig bijna geland. 

Morgen maar eens een kijkje nemen hoe het ploegen er voor staat in Malé Leváre en omstreken, inmiddels al voor de elfde keer! Ik ben benieuwd wat de komende 10 jaar zullen brengen,  in elk geval zijn we er in Ell en Malé Leváre klaar voor en heb ik vertouwen in de toekomst van de Europese Landbouw.....ook al mogen de  aardappelprijzen wel ietsje beter ;-)

Inmiddels wordt de basis voor de 11e oogst alweer gelegd!

Groeten vanuit Ell, Malé Leváre, of eigenlijk op het moment van schrijven, ergens er tussenin!Reacties

Blijft leuk om te volgen, zeker omdat ik een kijkje heb mogen nemen in Slowakije! Succes de komende tien jaar!
wat gaat de tijd snel voorbij, ik lees veel optimisme voor de komende jaren, veel succes toegewenst.
Sjoeen gesjreve! Dao moogtj gea trots op zeen!


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":