Beregenen op maat

Allereerst iedereen van harte welkom op onze nieuwe en vernieuwde websites.

 

Waarschijnlijk heb je ons gevonden via onze vernieuwde maar website www.maatschapbreukers.nl, maar aangezien ons Slowaakse bedrijf zich ook verder ontwikkelt en dus een eigen gezicht krijgt vonden wij het hoog tijd voor een eigen website: www.zahoriefarms.sk. Middels deze nieuwe website hopen we jullie ondanks de afstand, toch een goed beeld te kunnen geven van ons bedrijf. Wat ons betreft heeft Anke van Horne, verantwoordelijk voor het ontwerp van onze sites, haar naam als "visueel vertaler" wederom meer dan eer aan gedaan! Onze weblogs blijven op beide websites leesbaar, dit vanwege de betrokkenheid tussen de twee bedrijven, en omdat onze dagelijkse ervaringen die we met jullie willen delen vaak beide bedrijven betreft.

Dan nu over tot de orde van de dag. Als ik even terugkijk naar pap's laatste blog, dateert deze van begin maart. Op de akkers moest het seizoen nog beginnen, en hoewel er nog niet veel was gebeurt waren we inderdaad vroeg aan de gang. De voorspoedige start van het seizoen heeft zich voortgezet waardoor we in tegenstelling tot voorjaar alles mooi op tijd hebben kunnen zaaien en planten. Inmiddels hebben we in Nederland alweer de eerste spinazie geoogst en staat over nog maar een paar weken het 'hoogseizoen" in Slowakije alweer voor de deur.

Qua groei hebben we tot nu toe een "modeljaar" gehad. Om te beginnen in Slowakije, daar waren we zoals aangegeven vroeg aan de gang, én, net op het moment dat we ons lichtelijk zorgen begonnen te maken voor wat betreft de vochttoestand (met het gortdroge 2012 in het achterhoofd) begon de wisselvalligheid medio april toe te nemen. Het gematigde weer heeft geduurd tot vorige week. De Slowaken hebben een mooi spreekwoord voor dit weer: "Studený Máj, stodola raj!  Letterlijk vertaald: Koude Mei, Schuur als een Paradijs! Afijn, hoewel de oogst nog niet in de zak zit, zijn we tevreden met de stand van onze gewassen.

In Nederland hebben we te maken gehad met een extreem droog voorjaar. Echt veel problemen hebben we er niet van ondervonden, op een kleine stuifschade na. Okay, de spinazie is naar onze zin een keer te vaak beregend, maar gezien het feit dat we nu nog steeds maar mondjesmaat beregenen in Limburg, geeft aan dat de droogte gelukkig niet heeft doorgezet.

Kom ik eindelijk terug op de titel van deze Blog: Beregenen op maat. Een term die bij de generatie die net iets langer dan mij actief is in de akkerbouw bekend zal zijn. Volgens mij komt het er in grote lijnen op neer dat het een voorloper is van de steeds groeiende bewustmakerij van de overheid dat wij akkerbouwers verstandig met water om moeten gaan.

Momenteel ben ik in Slowakije en hoewel ik me had voorgenomen om nog eens te schrijven, zat ik nog verlegen om een goede titel. Onze ervaring met beregenen in Slowakije was dat we hier vaak zelf veel energie in moesten steken. Onze mensen hadden er niet zoveel mee, geen ervaring, zich niet bewust van het belang etc etc. waardoor het nogal eens een "gehannes" was. Dat moest anders. Met een groeiend aardappelareaal en daarmee een groeiend belang van beregening hebben we dit voorjaar ons personeel bewust gemaakt dat dit een taak voor het hele bedrijf is. Langzaam maar zeker en met een paar gerichte investeringen heeft onze complete buitendienst (met òs pap als grote aanjager) zich dit jaar voorbereid op het beregeningsseizoen. Onze ervaring dat Slowaken het zich graag makkelijk maken heeft ons in deze erg geholpen. De watertoevoer op al onze percelen is dusdanig in orde dat gesjouw met slangen en buizen nagenoeg niet nodig is. Een T-stuk extra lassen, een verloopstuk maken, noem maar op, alles is voorbereid. Door een iets verlate vlucht vannacht kwam ik pas laat aan in Slowakije. Met weinig slaap ging ik vanmorgen naar het bedrijf in de veronderstelling dat er een hele waslijst aan opmerkingen en problemen die ze afgelopen weekend in het beregenen hadden meegemaakt. Nee dus, uiteraard was ik vanmorgen nieuwsgierig naar de stand van zaken. Het antwoord: "Haspel? Sjoep, Sjoep, fertig". Kijk, dat noem ík nou beregenen op maat!

Groetjes, ChrisReacties

heel veel succes met jullie bedrijf in SLOWAKIJE het was een leuke ervaring bij jullie groetjes van de famielie uit ZUUMEREN 6-7-2014
Chris, Goed om te lezen dat de bereging werkt, dat geeft de grootste kans op veel aardappelen van een goede kwaliteit! Succes, John


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":