Ciao 2011!

Het is bijna kerstmis. In Nederland hebben we vorige week de laatste lelies en wortelen geoogst. Daarmee zit dan ook direct de oogst 2011 erop.

Het is bijna kerstmis. In Nederland hebben we vorige week de laatste lelies en wortelen geoogst. Daarmee zit dan ook direct de oogst 2011 erop.

Nu is het rustig aan Hoogstraat 53 in Ell, een soort van winterslaap zullen we maar zeggen. Ook een moment waar iedereen gedurende het seizoen toch wel een beetje naar uitkijkt. De aardappelen zitten mooi droog achter de planken, alles is netjes gepoetst en de machines staan weer in het gelid klaar voor de uitdagingen die ons in 2012 opnieuw te wachten staan.

Terugkijkend op het seizoen 2011 hebben we een mooi groeiseizoen gehad. Misschien wel te mooi, met het oog op de vrije val van de aardappelprijzen afgelopen najaar. Toch ben ik van mening dat deze zich wel weer zal herstellen. Het zoeken naar een prijsevenwicht tussen een jaar van overproductie (2011) en een probleemjaar als 2010 met veel natte partijen vraagt altijd een aantal maanden tijd.

Het oogstseizoen is dit jaar erg voorspoedig gelopen. Door het goede weer lag de capaciteit van het lelie en aardappelrooien fors hoger dan vorig jaar. Dit komt overal aan ten goede, machines hebben minder last van slijtage, de kwaliteit van het rooiwerk was beter en misschien wel het belangrijkste, iedereen blijft fit en met goede zin werken!

In Slowakije hebben we afgelopen vrijdag de laatste “voor” van 2011 geploegd. Door een stralend najaar hebben we in de herfst een recordoppervlakte van bijna 1.250 hectare in kunnen zaaien vóór 5 november. Even was er de angst voor een te droog najaar, met als risico een slechte opkomst. Gelukkig hebben we net genoeg regen gehad zodat we met vertrouwen de winter in gaan. De laatste maand stond vooral in het teken van ploegen, en diepwoelen. Bijna al onze overige percelen zijn nu minstens 25 cm diep bewerkt waardoor we een flinke voorsprong hopen te hebben in het voorjaar.

Over de opbrengsten en prijzen zijn we tevreden. Dit jaar hebben we voor het eerst aardappelen geteeld in Slowakije. Net als in Nederland waren de opbrengsten hiervan hoger dan verwacht en zien we dit gewas zeker als een positieve aanvulling van ons bouwplan. Misschien hadden we in de mais op iets meer kilo’s gehoopt. Een aantal lagere/zwaardere percelen was door het natte jaar 2010 wat “dichtgeslagen” met als gevolg te weinig zuurstof voor de maisplant…..gelukkig valt er nog altijd wat te verbeteren. Het is ook belangrijk om te zien dat er nog “rek” in het resultaat zit!

 

Gisteravond zijn pap en ik teruggekomen uit Slowakije. Hoewel we niet vaak samen in het buitenland willen we de eindejaarsborrel in Malé Leváre allebei toch niet missen. Met z’n 15-en hebben we er dinsdag weer een gezellige happening van gemaakt en na de nodige flessen “slivovica en jägermeister” voerden de wijze adviezen over trekkers en machines natuurlijk weer de boventoon. Zo hoort dat ook op een akkerbouwbedrijf zullen we maar zeggen. Eén werknemer van ons had wel een heel goed idee tegen het legeren (voor de oogst plat gaan) van tarwe: "Nou Ley, dan neem je toch gewoon je saxofoon mee, dan speel je de tarwe als een fakir zo weer recht op!" Jullie horen het wel, de avond werd afgesloten met "verstenjige kal."

Toen we gistermorgen vertrokken lag er om het eindejaars- en kerstgevoel compleet te maken een vers laagje sneeuw. Ook voor Morava Agro begint nu de winterslaap.

Voor nu, genoeg gepraat over 2011, op naar de nieuwe uitdagingen in 2012…maar daarover later meer!Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":