Gezond ondernemen

Inderdaad, meer dan een half jaar geleden sinds mijn laatste blog, maar ja, time flies when your having fun! Hoog tijd om weer eens wat bij te buurten. Petra is met de meiden op stap, Koen slaapt lekker en er is niks op de TV. Een lekkere grote pot Weizenbier erbij en schrijven maar.

Fun, of beter gezegd, plezier. Dat heb ik in 2013 zeker gehad. Allereerst vanwege Koen, die zelfs als 'ie alles doet wat niet mag', je toch aan het lachen krijgt. Ook zakelijk gezien heeft 2013 veel plezier gebracht. Niet alleen plezier, maar ook nieuwe uitdagingen en ideeën.2013-11-07 10.59.59 Medium
Grote machines staan voor akkerbouwers natuurlijk synoniem voor plezier. In Malé Laváre hebben we dit keer eens gekozen voor een andere kleur.

Afgelopen najaar werd ik door de LLTB benaderd met de vraag of ik op hun jaarsymposium "gezond ondernemen" een presentatie zou willen geven. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik even getwijfeld heb om dit te doen. We zaten immers nog volop in de oogst, en na twee reportages in agrarische magazines vorig jaar hoefde ik niet persé alweer in de picture te staan.
Achteraf gezien ben ik de LLTB erg dankbaar voor het gegeven podium. Het is een mooie gelegenheid om zélf te vertellen wat je doet en wat we hebben opgebouwd.
Om mijn verhaal visueel te maken had ik een selectie gemaakt uit een giga hoeveelheid foto's die we vanaf onze eerste activiteiten in Slowakije gemaakt hebben. Als je dan terugziet wat we allemaal al hebben meegemaakt door de jaren heen! Mooie herinneringen en af en toe aangrijpende momenten waar je niet elke dag bij stil staat. Uiteindelijk ben ik, toch wel een beetje trots :-), tot een diaserie gekomen die ik online heb gezet: Akkerbouwbedrijven familie Breukers november 2004 tm november 2013.
Het najaar van 2013 stond zowieso wel in het teken van presentaties; half oktober zijn we in Slowakije bezocht door het AJK midden Limburg, en jongstleden vrijdag is op ons bedrijf in Ell de stichting Zonnebloem langs geweest voor een rondleiding.
Voor alle groepen heb ik geprobeerd een duidelijk en eerlijk, "down-to-earth" verhaal te brengen, wat gezien de reacties achteraf volgens mij ook zo gewaardeerd werd.

Ook het "echte" werk heeft me dit jaar veel plezier gebracht. Uitbreiding in de Slowaakse aardappelteelt was een hele uitdaging. Hoewel er zeker nog ruimte is voor verbetering waren de resultaten overwegend naar tevredenheid. Ik kijk dan ook al uit naar volgend seizoen om e.e.a. weer net even beter voor elkaar te krijgen. Het is mooi om de kennis die we in Limburg opdoen in het buitenland toe te kunnen passen. Wat dat betreft is het combineren en onderling ondersteunen van de twee bedrijven een mooi iets! Verder is er het plan om komend seizoen ook in Slowakije aardappelen te gaan opslaan. Deze opslag moet gaan plaatsvinden op een nieuwe productie locatie waar we vanaf komend jaar over beschikken. De plannen zijn al gemaakt, vanaf januari dus nog een extra uitdaging te realiseren.

2013-10-02 08.48.16 Medium
Aardappels rooien, mooi werk!

De winterdag is volgens mij ook een geschikt moment om de website eens flink op de schop te nemen. In Nederland blijven we Maatschap Breukers. In Slowakije zal Morava Agro s.r.o. iets naar de achtergrond gaan, en is Záhorie Farms s.r.o. het bedrijf dat nu de exploitatie van de verschillende locaties in Slowakije verzorgt. Dit zullen jullie volgend jaar dan ook in de website terugzien.

Het thema dat de LLTB gaf aan het bovenstaande congres was gezond ondernemen. Hoe langer ik erover na denk, hoe beter ik het thema vind. Het is een thema dat je als ondernemer aan het denken zet.
Ondanks de wereldwijd hogere productie van veel van onze gewassen, zijn de prijzen op een alleszins acceptabel niveau gebleven. We kijken dan ook terug op een jaar waarin we over de gehele breedte naar tevredenheid hebben geoogst. Er is zeker geen sprake van recordopbrengsten, maar 2013 laat ons zien dat er rek zit in hetgene waar we mee bezig zijn. Dat gegeven, in combinatie met vertrouwen en passie voor je vak, is volgens mij gezond ondernemen!

Afbeelding1

Prettige feestdagen en tot 2014!
 Reacties

Interessante blog, nieuwe uitdaging.
Mooie blog Chris, benieuwd naar jullie nieuwe locatie! Maar wat maakt nu precies gezond ondernemen anders?
Kom volgend jaar maar nog eens kijken ome Wim! Gezond ondernemen hoeft volgens mij niet persé anders te zijn, maar toekomstperspectief en motivatie zijn volgens mij erg belangrijk
Mooie foto reportage gemaakt Chris en leuke blog geschreven. Ben benieuwd naar de nieuwe locatie.
Harstike leuk om te lezen Chris, tjonge nog aan toe.... het schijnt dat jullie goed bezig zijn,fantastic om te zien en te horen.Ook nog een plezierige kerst en de beste wensen voor het volgend jaar.Hier is het nu 32C in de schaduw, niet echt kerstweer dus. Ook aan Lei and Annie. Groetjes van Matt van G
Prachtige diaserie.(Ook mooie muziek erbij!!.. Welke?) Geeft een goed beeld van jullie giga-grote onderneming. Je mag je met recht trots voelen,Chris.Veel succes en moedig voorwaarts in het nieuwe jaar!!
Prachtige diareportage. (Mooie muziek ook, welke?) Geeft een goed beeld van jullie GIGA onderneming. Je mag met recht trots zijn, Chris. Veel succes in het nieuwe jaar!!


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":