Kluiten rapen

September staat op de kalender. Tijd om even bij te praten.

Druk hebben wij het gehad afgelopen zomer. Vanaf eind juni tot nu hebben we zowel in  Ell als in de Zahorie-streek toch wel een chronisch watertekort gehad. In Ell betekent dit dat geprobeerd wordt om alle gewassen te beregenen. In het begin als er nog geen aardapelen en conserven geoogst zijn is dit een heel karwei. Inmiddels zijn de nodige gewassen geoogst en hoeft er dus minder beregend te worden. Maar vanwege vakanties en gelukkig maar een paar weken durende blessure blijft het toch druk. Daarnaast komt de hele regelhectiek toch steeds meer op Chris zijn schouders te liggen waardoor er toch wel momenten zijn dat je hem beter niet kunt lastig vallen met een of andere onbenulligheid. Het moet gezegd, al met al heeft hij de zaak naar mijn idee toch vrij goed onder controle.  Uiteraard wordt er af en toe ook stevig gediscusieerd. Ik denk dat dit gezien het leeftijdverschil tussen Chris en mij ook wel vrij logisch is. Als “oudere” kijk je nu eenmaal anders tegen dingen aan dan iemand van de “jonge” generatie .

Ik zelf ben deze zomer het meest bezig geweest met het buiten gebeuren. In Levare is tijdens de hele graanoogst bijna geen druppel water gevallen waardoor deze gelopen heeft als een speer. Dankzij de toch regelmatige neerslag in het voorseizoen kunnen we toch wel zeggen dat de opbrengst van de granen alleszins bevredigend is. Vanwege de droge juli en augustus hebben de regenhaspels in Levare ook vrijwel onafgebroken hun rondjes gedraaid in de aardappels. Het lijkt er toch wel een beetje op dat de mais een beetje de dupe is geworden van de droge periode. De regen die in Slowakije 2e helft augustus uiteindelijk gevallen is was voor de mais die op lichte grond vroeg gezaaid is, toch te laat. De zwaardere gronden  die ook wat later zijn gezaaid hebben wel nog kunnen profiteren. Wat de aardappelen betreft loopt de oogst in Ell voorspoedig. bijna alle afland rassen zijn gerooid. De percelen die we inschuren krijgen op dit moment nog een beregenigsronde, waarna we vanaf begin oktober hopelijk een mooi produkt kunnen inschuren. 
De aardappeloogst in Levare gaat ook gestaag verder. Afwisselend naar wens van onze afnemer Frisch und Frost hebben we Premieres en Innovarors door elkaar geleverd. Het ras Innovator heeft van nature meer lengte en is daarom efficienter voor de fritesproductie. De Premiere is wat vroeger maar deze zijn ronder waardoor het frites rendement wat kleiner is. Zeker als er MacDonalds product gemaakt moet worden. 


Foto: Op zondag middag dacht ik even snel de haspels te verzetten.....helaas zakte ik weg in de blubber en werd het toch nog een lange dag

Kwa bezoek in Levare hebben we de afgelopen periode niets te klagen gehad. Naast de stagaires, Gerben en Jelle, onze vaste chauffeur Wim met vrouw Mia  hebben we toch weer regelmatig het huis vol gehad met mensen die bij ons op bezoek zijn geweest. Altijd weer gezellig. 

Bij Chris en Petra is het met de vrolijke goedlachse Koen toch wel een hele verandering in huis tegenover voorgaande jaren. Ik denk dat ze er zelf nauwelijks bij stil staan wat een ander leven ze nu hebben als toen ze nog onder hun tweeën waren. Mooi om te zien hoe ze met Koen bezig zijn. Ook mooi voor Oma en Opa om Koen in de buurt te hebben. Een hele rijkdom.

De titel van deze blog heb ik nog niet verklaard. Kluiten. Daar hebben we dit seizoen in Slowakije toch wel werk mee gehad tijdens de oogst, vanwege de toch wel zwaardere grond. Tijdens het planten was de grond maar net goed -of beter gezegd nog net niet goed- waardoor er toch wel wat valse kluiten gevormd zijn die er bij het rooien gedeeltelijk met de hand uitgeraapt moeten worden. Door het late voorjaar moesten we echter kiezen voor een middenweg wat resulteerde in de nodige kluiten. Gelukkig regelt een van onze medewerkers dan wel een clubje mensen die deze klus klaren. Dat hierbij vrijwel altijd een paar Slowaakse schonen bij zijn is mooi meegenomen. Het is goed voor de ogen en maakt het werk toch wel een beetje minder saai, mag ik aannemen.

Groeten,

LeyReacties

Leuk artikel, heb de Slowaakse schone met eigen ogen gezien tijdens ons bezoek.
Hallo Ley. Goed om te horen dat het een goede oogst word dit jaar. Hopelijk geen ernstige blessure. Groetjes Math.


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":