Zin in de zomer!

Niet velen zullen het met me eens zijn, maar wat een geweldig voorjaar. Hoewel het al eind mei is en de percelen hier in Limburg maar moeizaam groen willen worden ben ik zelden zo tevreden geweest met het voorjaar. Het zomerse weer buiten laat nog steeds op zich wachten, maar wij hebben sinds 17 februari een klein zonnetje in huis, dat in tegenstelling tot gewassen wél met de dag groeit. Jazeker, ik heb het over onze zoon Koen. Wat een geluk om voor, na en soms ook nog tijdens het werk zo'n vrolijk menneke bij je in de buurt te hebben.


zin in de zomer1 Small
samen met Koen voor 't eerst oop de traktor!

Om tijdens het drukke voorjaar moederlief Petra te kunnen bijstaan in ons prille ouderschap is mijn "Slowaaks reisschema" een paar maanden wat minder intensief geweest. Gelukkig werd dit opgevangen door "Opa Breukers". Een niet te onderschatten klus, mede gezien de intensivering van ons bouwplan zoals we dat dit jaar hebben gerealiseerd. Behalve de gebruikelijke werkzaamheden zoals gewasverzorging, zomergerst- en maiszaaien, moesten er immers vanaf Pasen nogal wat aardappelen gepoot worden en aangefreesd. Met veel bewondering heb ik dan ook tijdens mijn kortstondige bezoeken in Slowakije gezien met welke gedrevenheid "Opa" het drukke voorjaar daar heeft gerund. Het resultaat mag er zijn, ondanks het ook in Slowakije verlaatte voorjaar zijn tussen 8 en 23 april alle aardappelen gepoot. Op z'n tijd een bui regen, groeizame temperaturen en vooral een goede planning hebben er voor gezorgd dat niet alleen de aardappelen maar ook de andere gewassen er eind Mei veelbelovend bij liggen.

P4191235 Small
"Opa Breukers" regelt het voorjaar 2013 in Slowakije!

In Nederland lijkt het er op dat we langzamerhand toch iets beter weer gaan krijgen. De voorjaarswerkzaamheden zijn weliswaar vlot verlopen, echter de groei loopt toch minstens twee weken achter. Regenhaspels staan werkeloos in de schuur en hoewel ik m'n tijd goed omkrijg merk ik af en toe toch wel aan m'n humeur dat ik toch ook graag buiten in een mals gewas aan het werk ben. Hoewel het seizoen nog lang genoeg is en er dus nog tijd genoeg om goede oogsten te realiseren, denk ik dat bijna iedereen blij is wanneer het weer snel ietsje aangenamer wordt.

IMG-20130528-WA0010 Small
In "Záhorie" is 't wel groeizaam

Voordeel van het koude weer is dat ik nu mooi de tijd heb om de komende oogstperiode in te plannen. Waar we vorig jaar in Nederland druk waren met de veranderingen in teeltplan zijn we dat nu in Slowakije. Tussen 10 juli en eind september hopen we de hele graan- en aardappeloogst te realiseren. Dit zijn 10 weken hectiek in Slowakije waarin we goed beslagen ten ijs willen komen. Een nieuwe rooier met kippers moet op (speciaal)transport, vrachtwagens voor het transport van geoogst product zijn geregeld en een loonwerker wordt gecontracteerd om het "wagenpark" met nog een combine uit te breiden. Ook de personele bezetting wordt vooraf goed gepland zodat elke machine de juiste bestuurder heeft.

Door alle voorbereidingen en overige werkzaamheden kom ik vanzelf weer terug in het vertrouwde "Nederland/Slowakije" ritme, en lijkt het of het de laatste jaren nooit anders is geweest.  Toch is er één wezenlijk verschil: binnenkort zit ik niet alleen in de auto naar Slowakije maar gaat Koen met papa en mama mee, een droom die uitkomt! Ik heb zin in de zomer!
 Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":