Een bewogen jaar

Inderdaad beste lezers, jullie hebben gelijk. Tijdens mijn noodgedwongen rustperiode vanwege een beenbreuk, net voor de aardappeloogst (grrr...#@%$&*...!!!), had ik jullie echt wel een keer eerder kunnen bijpraten over een en ander. Bij deze dan!

Afgelopen drie maanden duurden lang, heel lang. Terwijl op en om de Hoogstraat in Ell volop bedrijvigheid was op oogstgebied, lag ik tenen-krommend (links ging dat nog) op de bank. Het was omstreeks half september tijdens het verbouwen van de bollenspoelerij naar aardappelopslag. Een paar dagen voor de installateur kwam dacht ik nog snel even wat klusjes op te knappen. Totdat de 4de sport van een ladder er een te hoog bleek.......de handy-man zullen jullie wel denken! De schade was al snel duidelijk, open beenbreuk, dat ging wel even duren.
Inmiddels is het gips er alweer een maand af en zijn de stelschroeven verwijderd. Gelukkig gaat de revalidatie voorspoedig. Sinds twee weken ben ik verlost van krukken en voel ik me weer vogelvrij!

Afgelopen maanden hebben voor mij dus vooral in het teken gestaan van administratie, certificering en planning voor het volgende jaar. Voor een akkerbouwer wel heel veel kantoorwerk in het najaar. Ook de komende 10 dagen ben ik nog druk met een en ander regelen. Vooral in Slowakije moeten vaak tegen het eind van 't jaar nog verschillende zaken afgewerkt worden, maar daarna ben ik dan ook echt even "winterklaar".

De dagen zijn alweer op z'n kortst, en vanwege de oostelijke ligging, is het hier in Slowakije nog een uurtje eerder donker dan in Nederland. Op het bedrijf hier heerst dan ook vanaf een uur of 4 's middags rust. Tijd dus om nog 'ns terug te kijken op het afgelopen jaar en alvast eens vooruit te kijken naar 2013.

Het jaar 2012 kan ik het best typeren als een bewogen jaar.
Nadat eind 2011 werd besloten om te stoppen met de bloembollenteelt, zijn we direct in 2012 begonnen met nieuwe ideeën. Met vereende krachten heeft iedereen van mts Breukers, aannemer Wim, installateur Tolsma en niet te vergeten Ruud een mooie aardappelbewaring gerealiseerd. Een jaar nadat hier nog dagelijks 3 vrachtwagens leliebollen gespoeld werden, liggen hier nu bijna 1800 ton aardappelen opgeslagen, volledig geautomatiseerd! Dat de aardappelmarkt goed gestemd is, is natuurlijk een mooie beloning op een rigoureuze omslag.

2012-10-01_15.24.39_Medium
De nieuwe aardappelbewaring

Verder heeft het seizoen in Nederland lekker gelopen. De gemiddelde opbrengsten zijn naar tevredenheid en door het rustigere najaar hebben we nu ook de tijd om écht de puntjes op de i te zetten. De percelen liggen er keurig bij en zelfs de (vergrootte) werkplaats is opgeruimd!

Bewogen geldt ook voor onze Slowaakse onderneming. Uit onze voorgaande blogs kun je opmaken dat de weersomstandigheden op z'n zachts gezegd wispelturig zijn geweest dit jaar. Natuurlijk weet je dat je als akkerbouwer afhankelijk bent van moeder natuur, maar twee extremen in één jaar, das wel ff slikken! Gelukkig brengen moeilijke jaren ook goede ontwikkelingen met zich mee. Behalve het feit dat je weer heel wat wijzer bent geworden, is het ook een moment waarop je jezelf als teler kunt bewijzen. Resultaat hiervan is dat we een goede vertrouwenspositie hebben opgebouwd met onze aardappelafnemer, waardoor we in 2013 flink gaan groeien in de aardappelteelt. Deze teelt gaat de komende jaren dan ook een van de belangrijkste peilers vormen onder ons bedrijf. Toch iets waar we al jaren naar toe werken.

In tegenstelling tot het voorjaar/zomer hebben we een erg boervriendelijk najaar gehad. De uitzaai is voorspoedig verlopen en de wintergewassen staan er keurig op. Door op z'n tijd een bui regen hebben de ploegen en diepwoeler dan ook echt hun werk kunnen doen en niet zoals vorig jaar als 'n soort van "ijsbreker in te droge klei" hoeven fungeren.

2012-10-28_12.17.38_Medium
Bijna 100 ha koolzaad, hoe mooi zal dit worden als het in bloei staat straks in mei!?

Ook privé is 2012 een bewogen jaar, en niet alleen vanwege mijn beenbreuk. De laatste weken van het jaar zijn we namelijk druk in beweging met de babykamer. Zoals "òs pap" in de vorige blog al aangaf, gaat volgens de planning begin maart een nieuw Breukersje geboren worden. Als alles voorspoedig loopt dan kan voor Petra en mij in ieder geval het nieuwe jaar niet meer stuk!!Reacties

Leuk verslaag Chris !!!
Veel succes toegewenst voor het nieuwe jaar, zowel familiair als zakelijk.
Het is goed om te horen dat je weer opgeknapt bent. De allerbeste wensen voor je toekomstig gezin en bedrijfs leven. Groetjes van Math.
Harstike leuk om te lezen Chris, tjonge nog aan toe.... het schijnt dat jullie goed bezig zijn,fantastic om te zien en te horen.Ook nog een plezierige kerst en de beste wensen voor het volgend jaar.Hier is het nu 32C in de schaduw, niet echt kerstweer dus. Ook aan Lei and Annie. Groetjes van Matt van G


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":