De wereld draait door

Bijna oktober, 

Wat vliegt de tijd. Na Chris zijn laatste blog de hoogste tijd om weer even bij te praten. Ik had 't er nog even met Chris over of hij niet twee keer achter elkaar wilde bloggen omdat hij op dit moment toch tijdelijk aan stoel, telefoon, laptop en krukken gekluisterd is (hij zit met een gebroken enkel in het gips) waardoor hij meer tijd zou hebben, maar hij vond dat het mijn beurt was.

We hebben weer een drukke en bijzondere zomer achter de rug. Druk vanwege de normale werkzaamheden bij de gewasverzorging en het oogsten, maar ook in Ell met de verbouwing van de bloembollenspoelplaats naar aardappelbewaring. Het aansluiten op de bewaarcomputer en nog een paar kleine dingen moeten nog gebeuren en dan kunnen de eerste week van oktober de aardappelen er in. Hierdoor kunnen we nu - als we alles vol draaien - tot ruim 3500 ton aardappelen opslaan. Er moet nog 4 ha gerooid worden die af land geleverd worden. De rest ruim, 50 ha, gaat in de schuur. Genoeg te doen dus de komende weken. Het grote verschil met de situatie nu is dat er in voorgaande jaren de lelie-oogst zat te drukken na het aardappels rooien. Nu kunnen we ons in Ell de komende tijd helemaal focussen op de aardappels. Wat verder nog te oogsten is zijn de schorseneren, deze worden door de afnemer RIJKO geoogst, ik denk zo vanaf tweede helft november.

Wat het groeiseizoen betreft is het zowel in Ell als in Male Levare op z'n zachtst gezegd toch wel een bijzonder teeltjaar geweest. In Ell is er in het begin van het groeiseizoen en vooral augustus september toch wel flink beregend. In Slowakije hebben we eigenlijk vanaf vorige herfst een chronisch vocht tekort (190 mm van september '11 tot juli '12). Wat mij toch wel erg opgevallen is hoe de verschillende gewassen daar op reageren en met waterschaarste omgaan. Uiteraard moeten alle zaaigewassen voldoende vocht hebben om te kiemen, maar tijdens de groei in droge periodes komen de verschillen. Als voorbeeld: de koolzaad. Als die in vochtige bodem gezaaid is en zich in de herfst redelijk heeft ontwikkeld, kan deze plant (mits in de wintertijd niet te erg gegeseld te worden door jachtsneeuw en/of stuifzand (scheermes-effect)) in het voorjaar toe met relatief weinig regenwater. Dit omdat koolzaad erg diep en sterk wortelt, dus echt opzoek gaat naar bodemvocht, mits er geen storende lagen zijn tot meer als een meter diep. Wintertarwe daarentegen is een gewas dat erg te lijden heeft van droogte (en zoals afgelopen seizoen hitte). In het najaar na het zaaien hopen we op een goede opkomst en uitstoeling waardoor er vanuit ieder zaadje wat boven komt minstens 3 stengels (potentiële aren) gevormd worden. Bij droogte blijft dit beperkt tot 2 of soms maar 1 stengel. Dit doet de plant uit zelfbehoud. Ergens in haar genen zit iets waardoor ze weet dat ze bij droogte nooit 3 stengels en aren met korrels kan vormen. Wat mij afgelopen seizoen het meest is opgevallen is de zomergerst. Deze heeft met de zelfde droogte en hitte te maken gehad, maar op percelen die kwa struktuur in orde en niet al te zanderig zijn toch een voor dit extreme jaar een redelijke opbrengst gaven. Door vroeg te zaaien hebben we wel een redelijk vochtig zaaibed bunnen maken. Een tijdje terug heb ik gelezen dat in Rusland vaak min of meer gekscherend gezegd wordt dat het klimaat de grootste vijand van de agrarische sector is. Schijnt de zon, denk je,”als we maar op tijd regen krijgen”, regent het, denk je, “als het maar niet te veel regent dat de oogst verrot”. Wat wel gezegd kan worden is (hier is op het moment een reclamespot over) dat alleen boeren blij zijn met op z’n tijd “slecht weer”. Hiermee bedoel ik ter verduidelijking alleen het “echte” weer.


Uien in tijdelijke opslag

Wat de aardappelen en de uienteelt in Levare betreft , dit is een ander verhaal omdat we deze gewassen kunnen beregenen.

De uien die we 3 keer beregend hebben zijn voor de helft verkocht aan de dezelfde afnemer als voorgaande jaren. De andere helft ligt voor tijdelijke opslag in de schuur. We hebben sinds enige tijd contact met een bedrijf (niet al te ver van ons vandaan) dat groenten en andere gewassen teelt voor de Kaufland supermarktketen. Omdat ze niet alles zelf kunnen telen hebben ze ons benaderd, gezien onze beregeningsmogelijkheid, en ook omdat gezien onze Nederlandse teeltachtergrond veel gewassen niet nieuw zijn voor ons. Dus als u binnenkort uien koopt bij de Kaufland, kunnen ze best in Levare geteeld zijn. De aardappelen zijn een keer of 10 beregend, en hebben ondanks de zware nachtvorst op 19 mei een bijna normale opbrengst gegeven met een goede riteskwaliteit waarmee onze afnemer Frisch und Frost in Oostenrijk zeer tevreden was.


Een vracht Innovator aardappelen wordt verladen

Blijft nog te oogsten de mais waarmee we de laatste week van september zullen beginnen. De opbrengst hiervan zal op de zware gronden redelijk zijn maar op de lichtere grond waar de nachtvorst schade ook wat groter is matig. Het vochtgehalte ligt op de nu te oogsten percelen rond de 20 %. Verder valt er nog te melden dat voor oogst 2013 de koolzaad alweer gezaaid is en we volop bezig zijn met de (voor ons de eerste keer) hybride rogge en tarwe inzaai. De koolzaad is dit jaar wederom onder zeer droge omstandigheden gezaaid, gelukkig heeft het daags na de laatst gezaaide koolzaad mooi geregend (>25 mm) en lijkt de zomer voorbij.


Maandag 10 september werd de laatste koolzaad gezaaid. Inmiddels alweer 430 ha op de teller van onze nieuwe zaaimachine!

Voor dat ik deze blog afsluit wil ik toch, voor degenen die het nog niet weten, even melden dat wanneer alles loopt zoals het hoort er tegen het volgende voorjaar aan de Hoogstraat een nieuw Breukersje op de wereld komt. Voor Chris en Petra en niet in het minst voor ons ik denk wel het beste nieuws van het jaar. Zo zie je maar. De wereld draait door.

Groeten, Ley



Reacties

Het ziet ernaar uit dat jullie het allemaal onder controle hebben. De <a href=\'https://www.tolsmagrisnich.com/nl/producten/bewaren/meet-en-regeltechniek/vision-control/\' > bewaarcomputer</a> is ook al netjes aangesloten. Veel beterschap!
Een mooi verslag van de voortgang van jullie bedrijft werkzaamheden en de te verwachte resultaten. En hopelijk is Chris weer snel hersteld. Verder wil ik Chris en Petra nog proficiat wensen met de toekomstige gezins uitbreiding. Groetjes Bertus
Chris veel beterschap, ook met het been in het gips kun je werken al is het maar kantoor werk!!
Harstikke goed verslag lei. Groetjes aan iedereen, en Chris......ja wat kan ik zeggen....dat kinjes maken is een gevaarlijke sport. Voordat je het weet breek je er een enkel mee!!!!!


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":