Agronoom

April schrijven we alweer. De hoogste tijd om jullie weer bij te praten. Waarom deze titel zullen jullie denken? In Slowakije heeft elke functie wel een titel. Als voorbeeld ons bedrijf, met om te beginnen de Directeur. Het heeft ons meer dan een jaar gekost voordat ze ons tijdens de normale dagelijkse bezigheden met de voornaam aanspraken, het was steeds, meneer Breukers zus en meneer Breukers zo, zelfs al zaten we helemaal onder de vuiligheid of stof. Dit is inmiddels gelukkig veranderd in gewoon Chris of Ley. Dan hebben we de Ingenieur, die regelt alles wat met overheid en andere regelgeving te maken heeft. Een andere functie op kantoor is de Econoom, deze functie spreekt voor zich: boekhoudster. Dan hebben we de Mechanisator, deze persoon regelt alles in en om de werkplaats, zorgt dat de reserveonderdelen op tijd aanwezig zijn en let er op dat alle machines op tijd service krijgen en klaar staan voor gebruik. Verder doet hij het laden en lossen van de meeste producten. Uiteraard op een akkerbouwbedrijf hebben we de Tractoristen, dit zijn de trekkerchaufeurs die de werkzaamheden uitvoeren. Tijdens de oogstperiode promoveren de maaidorserchaufeurs tijdelijk tot Combijnisten.

Alle Slowaakse landbouwbedrijven hebben ook nog een Agronoom. Ook wij hebben sinds afgelopen zomer een Agronoom in dienst. Zijn taak bestaat uit er voor te zorgen dat op het juiste moment, de juiste persoon, met de juiste machine op het juiste perceel aan de gang gaat. Hij regelt dus eigenlijk alle veld werkzaamheden en zorgt dat er zo weinig mogelijk gaten vallen. Verder heeft hij verstand van grondbewerking, onkruidbestrijding bemesting etc. Hij is ook de contactpersoon tussen de zaad/bestrijdingsmiddelenen kunstmestleveranciers. Dit alles uiteraard in overleg met Chris of mij. In de beginjaren waren wij nogal een beetje sceptisch tegenover het nut van deze functie op ons bedrijf (dit deden wij er wel even bij dachten we), maar nu na bijna een jaar samenwerken moet ik toch eerlijk bekennen dat de man zijn waarde reeds bewezen heeft. Er wordt gewoon accuraat gewerkt, alhoewel deze verdienste natuurlijk het gehele team toe komt.

Wat de voorjaarswerkzaamheden betreft, hierover hebben we zowel in Ell als in Male Levare niets te klagen. In Male Levare zijn we op 3 april begonnen met mais zaaien. Dit is het laatst te zaaien gewas van het seizoen. Supervroeg dus. De uien en zomergerst waren voor 20 maart al gezaaid. Wintergewassen zijn op een klein beetje koolzaad na zonder schade door de winter gekomen. Vorige week hebben Martijn en Wim ruim 37 ha aardappelen van het ras Innovater geplant. Zonnenbloemen hebben we dit jaar niet in ons bouwplan. De resultaten hiervan halen te vaak de verwachting niet. Vaak een opbrengst met laag soortelijk gewicht waardoor wel veel massa, maar te weinig kilo‘s, met toch vrij hoge teeltkosten.

2012-03-25_16.28.39_Medium
Aardappelpoten in een uitgestrekt landschap in "Záhorie"

In Ell staat de eerste waspeen alweer boven de grond, weliswaar met een beetje hulp van de regenhaspel. Dit om de toplaag een beetje zachter te maken waardoor de plantjes er beter doorkwamen. Schorseneren zijn gedeeltelijk al gezaaid. Martijn is volop bezig met aardappels poten. Bart zorgt met ploeg en vorenpakker dat de percelen klaar liggen. Chris en ik, uiteraard op z‘n tijd bijgestaan door Stijn zorgen voor de voorbewerking van de percelen. Spuitwerk komt voor rekening van Chris en Bart met mij als eerste reserve.

Het grote verschil in Ell met voorgaande jaren is dat de drukte rond het lelie poten er dit jaar niet is. Ik denk dat niemand van ons dat erg vind. Het is nu wel druk maar veel minder hectisch als in voorgaande jaren. 

Zoals jullie lezen lopen de voorjaarswerkzaamheden best wel lekker.Niets te wensen verder? Zeker wel. Voor op korte termijn graag een malse regenbui in Male Levare en in Ell en verder een zo normaal mogelijk groeiseizoen zonder al te gekke dingen.

Groeten van Ley vanuit Male Levare en fijne Paasdagen gewenst!



Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":