Aojwiever zomer

Alweer 27 september. De hoogste tijd om even bij te berichten. De graanoogst ligt alweer enige tijd achter ons, al zou je dat niet zeggen als je in de opslagschuur kijkt, waar nog steeds enige honderden tonnen liggen te wachten tot hun koper deze heeft opgehaald, of tot dat ze verkocht worden, of in langer durende opslag gaan.

Dat is nu een beetje de discussie tussen Chris en mij, verkopen of vasthouden, wat is wijsheid. De tijd zal het leren. We hebben de ruimte de komende tijd in ieder geval nodig voor de zonnebloemen die er inmiddels al liggen, en de mais die er aan zit te komen.

De zonnebloemenoogst hebben we vandaag beëindigd. De opbrengst is redelijk, maar geen topper zoals we 2 maanden terug nog verwachtten. De extreme hitte in augustus heeft het soortelijk gewicht geen goed gedaan waardoor de massa er wel is, maar de kilo's iets minder dan verwacht. It's all part of the game. De uienoogst hebben we inmiddels ook achter de rug. Ruim 800 ton goede kwaliteits-uien hebben we afgeleverd bij Vital Czech in Tsjechië. Gelukkig heeft Chris afgelopen voorjaar een contract met een minimumprijs voor alle kilo's afgesloten. De huidige prijzen zijn weliswaar niet zo laag als in Nederland, maar 5 ct per kg vrije teelt is nu niet bepaald een juichprijs.

Het spreekwoord luidt niet voor niets "’t ene jaar is ‘t goud, ‘t andere jaar is ’t hout.”

Wat we nu voor het eerst in 7 jaar meemaken is dat we zowel in Ell als in Male Levare tegelijk aardappelen aan het rooien én aan het inschuren zijn. En op allebei de plaatsen rooien we goede kwaliteit met goede opbrengst.

Innovater in Slowakije en Fontane in Ell. Op beide plaatsen onder contract bij dezelfde moedermaatschappij. In Levare rooien we met een Grimme 1500 DR met doorvalmat die, vooral na de
malse regenbui vorige week de aardappels schoon en zonder kluiten op de kipper brengt. Verder valt nog te melden dat de koolzaad die voor het nieuwe seizoen gezaaid is, alweer boven de grond staat. Was wel even spannend om dat tijdens het zaaien de toplaag erg droog was, maar dankzij de genoemde regen vorige week zijn de zaadjes mooi gekiemd. Rest ons kwa oogst in Levare nog een gedeelte aardappelen en de maisoogst. Deze hopen we gezien het mooie weer van de laatste tijd te kunnen dorsen met ong. 20% vocht of misschien nog lager. Scheelt een slok op de borrel kwa droogkosten met de huidige brandstofprijzen. Onze droger draait op diesel en sinds dit jaar is de rode diesel in Slowakije afgeschaft. Vanaf ong. 1 oktober beginnen we ook weer met tarwe zaaien.

In Ell hopen we over ong. 2 weken de aardappelen achter de planken te hebben, zodat we ons dan met de lelieoogst kunnen bezig houden. Het rooit rustiger als andere werkzaamheden dan klaar of nagenoeg klaar zijn. 40 Ha lelie’s betekent toch altijd weer een week of 7 werk voor het hele team. Dat we een raar groeiseizoen achter de rug hebben blijkt wel als je kijkt dat het eerst extreem droog was, daarna bijna te nat en deze week hebben we weer de lelie’s beregend. Maar ja, it’s all part off the game.

Verder kan ik nog melden dat kleindochter Hanna al aardig begint te brabbelen en flink begint rond te stappen. Kleinzoon Stijn is een echt ventje die goed van zich laat horen als het hem niet aanstaat (lijkt hij toch een beetje op opa).

Zo, dat was het dan weer vanuit Male Levare voor het eerst op mijn eigen laptop als ik het tenminste verzonden krijg. Vanwege het schitterende nazomerweer geef ik deze blog een echt oude titel: “aojwiever zomer”, ook wel aardappelzomer genoemd.



Reacties

Hallo Lei, good om te horen dat alles naar wens verloopt en dat de eerste aardappelen in male levare een succes is. Ik word ook weer OPA als alles goed gaat deze maand. Groetjes aan iedereen en als het kan maar lekker gezond blijven,( belangrijkste) of niet dan?


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":