Een vliegende start, fingers crossed!

Het komt niet zo snel voor maar over het weer hebben we de laatste weken niet te klagen!

Zowel in Ell als in Záhorie (ons werkgebied in Slowakije) gaan de voorjaars werkzaamheden zeer voortvarend. Dusdanig snel dat het risico dat we namen om met één aardappelpootmachine zowel in NL als in SK te poten, goed lijkt uit te pakken. Donderdag 7 april zat ruim de helft van de aardappelen in NL al in de grond in. Ter vergelijking; vorig jaar waren we rond Pasen (toen 5 april) nog volop aan het schuiven met percelen om de vroege aardappelen te kunnen planten! Martijn en Wim (onze transport specialist) hebben dus met een gerust hart kunnen afreizen naar Slowakije om daar de geplande 25 hectare aardappelen te poten. Na een halve dag afstellen ging ook in Slowakije het aardappels poten voortvarend. De lichte regenbuien (die warempel precies buiten de gebruikelijke werktijden vielen) hielpen ook nog eens mee om een stevige aardappelrug te vormen, en natuurlijk de al gezaaide gewassen van een flinke groeispurt te voorzien!



P4120039_Small
Alle aardappelen op één perceel! Rechts nog duidelijk te zien, een natte plek, als erfenis uit 2010!

P4120021_Small
 















Links de net opgekomen uien. 8 mm regen doet op zo'n klein gewas wonderen, links in de hoek is de werking van de bodemherbicide op opkomende onkruiden te zien.

De stand van de wintergewassen is over het algemeen goed. De wintertarwe en gerst staan er gezond en veelbelovend bij, het grootste gedeelte van de koolzaad ook, alhoewel we een enkele hoek hebben moeten overzaaien. Deze was uitgewinterd door de strenge vorst in februari (zonder sneeuwdeken). Na een jaar als 2010 beseffen we ook maar al te goed dat we ons niet moeten rijk rekenen vóórdat we de gewassen van het veld hebben gehaald. Lees de weblogs van vorig seizoen er maar eens op na, vorig jaar rond deze tijd begon het moesson seizoen, met een week van meer dan 60 mm regen, en meer dan 400 mm in 6 weken tijd(!). Gelukkig zijn de voorspellingen de komende weken stabiel en werken we vol goede moed aan een goede oogst, maar, "fingers crossed"!

Komend weekend planten we naar alle waarschijnlijkheid de laatste lelies voor dit seizoen en als morgen de aardappelpootmachine terug komt naar Ell kunnen we volgende week weer verder met het poten van de late aardappelen. Als we dan af en toe een drup regen mogen krijgen, zie ik de velden weer graag groen worden!

Groeten van Chris



Reacties

HOI CHRIS. DAN ZULLEN DE AARDAPPELEN ER HIER ONDERTUSSEN OOK WEL IN ZITTEN. MOETEN WE NU NAAR GINS KOMEN VOOR AARDAPPELS? EN REGEN ZAL JE HIER WEL KUNNEN GEBRUIKEN.WE HOPEN DAT JE WAAR VOOR JE WERK KRIJGT HEEL VEEL SUCSES'.L0WIE EN LIES


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":