In de startblokken

We schrijven inmiddels 2 maart, de hoogste tijd voor een nieuwe blog.

De laatste weken hebben we in ell en in Male Levare veel gedaan aan onderhoud en (p)reparatie van alle machines zodat we zo gauw het weer het toelaat, goed voorbereid aan de slag kunnen.

De eerste stikstofgift op de wintergewassen  ligt er al op (SK). In Ell worden rond 4 maart een gedeelte van de aardappelen geleverd uit de bewaring, de rest zal waarschijnlijk in het eind van de canavalsweek aan de beurt zijn. Als het weer meezit willen we rond 10 maart ook met het planten van de lelies beginnen. Dit is enkele dagen vroeger dan andere jaren. Andere jaren valt pasen midden  in het plantseizoen, dit jaar streven we ernaar om met pasen alle lelies geplant te hebben. Ik ben benieuwd of het lukt. In Slowakije gaat de winter zoals het er nu uitziet heel mooi en langzaam af. Vorige week nog over de vorst kunstmest gestrooid, nu overdag een graad of 7 en 's nachts lichte vorst. Als het een beetje meezit kunnen we de volgende week beginnen met het zaaien van de zomergerst.

Net zoals ieder jaar is het weer een hele puzzel geweest om het bouwplan weer rond te maken. Je wilt namelijk zoveel mogelijk continuiteit in je bedrijfsvoering houden. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat dit onderhand helemaal Chris zijn pakkie an is.Ik bemoei me daar niet heel veel meer mee. Af en toe als het om grondhuren voor een seizoen gaat stuurt Chris mij daar nog voor op pad. Overigens vind ik dat prima. Ik zeg vaker tegen hem dat hij zich het management maar zoveel mogelijk moet aantrekken, ik wil dan 1e reserve zijn, maakt niet uit waar of met wat voor werkzaamheden. Als je een jaar of 30 bent moet je, uiteraard in overleg, zelf beslissingen kunnen nemen, vind ik.

In Slowakije telen we dit jaar geen gladiolen en geen erwten meer. Hiervoor zijn de uien (vorig jaar al) en aardappelen in de plaats gekomen. De aardappelen, Innovator en Russet Burbank, telen we voor de oostenrijkse fritesproducent Frisch und Frost. Deze fabriek is eigendom van de Amerikaans/Nederlandse LambwestonMeyer. Hieraan leveren we in Nederland ook 75% van onze aardappelen.

Komende week (carnaval) zijn we nog een weekje in Oostenrijk met Annemarie Gijs en Hanna. Chris en Petra komen een paar dagen later. Daarna hopen we fris aan de slag te kunnen in Ell en Male Levare.

Tot zover vanuit Male Levare, groeten of mischien meer toepasselijk voor deze tijd Allaaf

Ley
 



Reacties

Nou Ley!Gaan jullie zomaar met de carnaval weg! Maar groot gelijk heb je. want wat is het fijn om met je kinderen en kleinkind [deren] op vacantie te gaan!Nog van harte gefeliciteerd met het tweede kleinkind.Endan maar hopen dat het mooi weer wordt voor het landbouw. Wand het is nat.Aan die nieuwe huizen staat nog veel water.Nu ga ik eindigen en jullie een fijne vacantie met de groetjes van Lowie en lies
Zeer interesant Lei. En maar gewoon doorgaan natuurlyk.


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":