Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In m'n eerste weblog van dit jaar wil ik iedereen het beste wensen voor 2011! Het mag misschien wat laat zijn maar zoals ik ome Harrie laatst heb horen zeggen, "het beste mag je me altijd wensen"!  Over het beste gesproken, eerst nog even een foto over ons beste moment van 2010, op veler verzoek nu dan toch eindelijk:

 

Chrispetra_Small


Het is inmiddels alweer 19 januari en het lijkt erop dat koning winter het voorlopig voor gezien houdt in Nederland. In Slowakije wintert het nog licht maar de echte kou lijkt voorlopig ver weg. Dat is maar goed ook want er staat de komende tijd weer veel te gebeuren! Als het een beetje droog wil blijven dan komt het voorjaar er weer snel aan, zeker gezien het feit dat er over twee weken alweer mest uitgereden mag worden, time flies when you're having fun zullen we maar zeggen!
Het dagelijkse werk in Ell en Mále Leváre bestaat momenteel voornamelijk uit onderhoud, planning voor het komende seizoen en wat contacten onderhouden. Plannen voor het komende seizoen zijn er weer in overvloed. Natuurlijk brengt dit zoals gebruikelijk weer de nodige discussies met zich mee; hoe kunnen we het beste land klaarleggen, wat voor manier aardappels rooien past ons het beste, is er nog wat te verbeteren aan de wasinstallatie en natuurlijk, wie wordt de "Noewe prins van 't Moerelandj". Leuke discussies waardoor de koffiepauzes in januari eerder 5 minuten langer dan 5 minuten korter duren, maar daar is de tijd van het jaar ook voor! Qua teeltplan zal komend jaar ons bedrijf in Ell niet zo heel veel verschillen van vorig jaar, wat ik wel zie veranderen, is dat de verkaveling hier in de regio steeds mooier wordt. De trend van de laatste jaren is dat de percelen gemiddeld steeds iets groter wordt. Een ontwikkeling die je als akkerbouwer natuurlijk graag ziet. Grote percelen werken nu eenmaal veel efficienter dan kleine. 
Ook in Slowakije staat er komend seizoen van alles te gebeuren. De laatste mais is deze week afgeleverd dus kunnen we onze pijlen richten op wat in 2011 komen gaat. Waar we vanwege tegenvallende resultaten enkele teelten hebben laten vallen, lijkt onze lobby in aardappelland na een aantal jaren zijn vruchten af te werpen. Komend seizoen gaan we beginnen met het telen van aardappelen op ons bedrijf in Slowakije. Samen met de vorig jaar opgepakte uienteelt zijn dit voor mij als akkerbouwer mooie uitdagingen om Morava Agro niet in omvang maar juist vooral in de diepte te laten groeien. 
De marktsituatie in de akkerbouw lijkt in heel Europa positief gestemd. Wat betreft Nederland is de verwachting is dat de afzetcontractenvoor komend seizoen ook iets oplopen in prijs. In Slowakije worden er al, zij het voorzichtig, prijzen en contracten aangeboden voor graan en koolzaad nieuwe oogst. Over het prijsniveau kunnen we niet anders dan tevreden zijn. De grote vraag blijft natuurlijk wat wijsheid is: nu vastleggen of toch maar uitgaan van een verdere prijsstijging? Indien de weergoden komend seizoen ietwat meer medewerking geven dan vorig seizoen dan zijn dit overwegingen die de handel leuk maken!
......eigenlijk heb ik heel erg veel zin in een kansrijk 2011!

Groeten van Chris



Reacties

op de eerste plaats komt de mooie foto van jullie trouwen! en verder kan kunnen we je alleen maar cucces toewensen met het bedrijf. of bedrijven! als het weer maar meewerkt komt alles goed Cris! groetjes lies en lowie
Ut woar al effe geleeje det ich op eur site gekeke haj mer mot zegge deje er sjoen op stoatj oppe foto met ug tweeen. Groetjes mark


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":