Klaar met de graanoogst!

Even updaten na de graanoogst...

Eigenlijk is het Chris zijn beurt om te bloggen, maar gezien de drukte omtrent de aankomende trouwerij zal ik jullie even op de hoogte brengen hoe de oogst is verlopen. Ik heb al eens vaker gezegd dat dingen vaak heel anders uitpakken dan van tevoren verwacht, zo ook dit seizoen weer. Van de wateroverlast die we hebben gehad is al eerder melding gemaakt. Het was toen al duidelijk dat verschillende percelen in meer of mindere mate schade haden opgelopen. De echte resultaten zie je pas tijdens de oogst.

De verwachting, dat we na zo een flinke regenperiode wel een stabiele droogweerperiode zouden krijgen, is niet uitgekomen. De koolzaad, waarvan de opbrengst vrij aardig was hebben we bij goed weer kunnen dorsen. De rest van alle granen hebben we van het land moeten "stelen". Ieder keer 1 of 2 dagen combinen en dan weer een paar dagen regen. Hoe vaak we de combines uit de modder hebben moeten slepen is niet meer te tellen.


....voor de zoveelste keer een maaidorser vast in de modder

Chris zal hiervanbinnenkort wel enkele foto's op de site zetten. De kwaliteit van de granen is na de overvloedige regen toch nog redelijk. Een gedeelte van de tarwe is zelfs nog als baktarwe geklassificeerd. De vraag is nu alleen, moet je met deze onzekere wereldwijde oogstprognoses met de nodige prijsschommelingen, verkopen, of wachten. Een gedeelte hebben we zowiezo verkocht om de kasstroom gaande te houden, met de rest maken we in ieder geval niet echt haast en wachten we op de prijzen die er geboden worden. Een gedeelte van de rogge hebben we in opslag gegeven waar deze beter bewaard kan worden voor eventueel een langere periode. Al met al heeft de oogst geduurd tot 23 augustus. Extreem laat naar Slowaakse maatstaven. Op het moment zitten we volop in de uien, die ook graag een droge periode hadden om op het land te kunnen drogen, maar het weer blijft maar kwakkelen. Daarnaast zien de gladiolenpercelen er behoorlijk gekleurd uit. Vanwege de nattigheid kan de kopmachine niet overal rijden. Verder is het hier in huis tijdens de vakantie lekker druk geweest met zeer uiteenlopende gasten. Voor mij de leukste vakantieganger (nietverkeerd bedoeld voor de andere gasten) was toch onze kleindochter Hanna die samen met Annemarie en Gijs ook een dag of 10 bij ons geweest zijn.

 


Hanna op bezoek in Slowakije!

Tot zover de zaken wat wat betreft Slowakije. Hoe de zomerperiode in Ell verlopen is, hierover zal Chris binnenkort wel berichten. Het is wel zo dat zo droog als het eind juli nog was zonat is het er nu. Maar goed ik sluit nu af met een zin die tijdens Chris zijn vroegere brugklasperiode wel 10 keer per dag gebruikt werd. Tis ein kwestie gaeve en numme in de maatschappeej.

Groeten uit Male Levare, Ley



Reacties

ha Ley. Kwam je weblog toevallig tegen; leuk om eens wat te lezen hoe het jullie daar in Slowakije gaat met al die regen.Kan me de situatie op het land met die vastzittende comnbine een beetje voorstellen omdat ik daar vorig jaar geweest ben met de fanfare. Hebben jullie ook nog voordeel aan de Russische bosbranden??? Ik begreep dat Rusland vanwege die branden de export van hun eigen graan stop heeft gezet . Tot maandag op de repetitie. Har Geenen
Er staan nieuwe oogstfoto's uit Slowakije (graan en uien) op de website. Binnenkort ook foto's van het aardappelrooien in Nederland. Hoi Har, De lagere graanoogst in o.a. Rusland zorgt inderdaad voor prijsstijging in graanproducten. Waar de ene helft van Europa te kampen heeft met wateroverlast, heeft de andere helft last van ernstige droogte. Misschien wel eens goed voor de marktsituatie!


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":