Watersnood en toch vochttekort!

Boeren klagen altijd over het weer wordt vaak gezegd. Vannacht een uur wakker gelegen omdat het regende. Niet vanwege het lawaai, maar meer om de zorgen die de 300 mm regen van de laatste 3 weken in Slowakije met zich mee brengt. Het was vanmorgen dan ook erg cru om te horen dat "òs pap" in Ell twee bergenings haspels het land in heeft gestuurd. Na een dag mooie regen vorige week viel de voorspelde regen zondag tegen met maar 4 mm.

Na een drukke maar voortvarende plant/zaaiperiode zitten we nu in een rustige periode en is het beregenen gelukkig niet al te hectisch. Na een langzame start kleuren de percelen in Ell en omstreken steeds groener, de gewassen beginnen dus steeds meer water aan de grond te onttrekken. Verder is er in Ell momenteel niet zoveel spannends te melden, behalve dan dat ik vorige week maandag het eerste voetbalteam van RKESV van heythuysen naar Ell heb gebracht met tractor en "platte ker." Er viel wat te vieren vanwege de promotie naar de 4e klasse!
 

In Malé Leváre is het momenteel wat spannender. Als gezegd hebben we de laatste weken last van extreme regenval. De laatste maispercelen zijn voorlopig nog onbegaanbaar voor welk werktuig dan ook. De vraag is dan ook of we deze nog wel in moeten zaaien. Ook de laatst gezaaide mais en zonnebloemen hebben het moeilijk, plaatselijk staan nog zo'n grote plassen water op de percelen waardoor overzaai onvermijdelijk lijkt. Twee weken geleden was de stand van de afwateringskanalen (en ook de Morava)in Malé Leváre zo hoog dat op één plek de dijk overstroomde. Gelukkig werd dit door de Slowaakse overheidsinstanties (!) keurig opgelost met zandzakken en inmiddels is het waterpeil langzaam gezakt tot een veiliger niveau. "Iet ies a verrie atipical year!" zo vertelde me laatst een verstandige Slowaak.

 laksar1 laksar2
Een zijtak van de Morava, genaamd Laksar, stroomt over de tarwe in (boven), waarna de overstroming geholpen m.b.v. zandzakken en het waterpeil is gezakt.

Gelukkig zijn er ook nog wat positieve zaken te melden. Wintergewassen en andere vroeggezaaide percelen staan op een paar procent na allemaal met de voeten droog. Door zoveel regenval kunnen de aren zich prima "volladen" en behoren mooie graanopbrengsten tot de mogelijkheden. Vanmorgen heb ik voor mijn gevoel een goede prijs kunnen maken voor de koolzaad, dus dat geeft de landbouw weer moed voor het komende oogstseizoen. We zullen dus maar kritisch positief blijven en tsja........boeren klagen toch altijd over het weer!



Reacties

Er zijn 3 nieuwe foto albums toegevoegd van de voorjaarswerkzaamheden in NL en SK. Groeten van Chris


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":