Niets zo veranderlijk als het weer!

Het lijkt nog maar kort geleden, mijn vorige weblog van 2 maart. Zoals ik toen al aangaf stonden de voorjaarswerkzaamheden in Slowakije op het punt van beginnen, en was het in Nederland nog afwachten op een drogere periode. Ook uit de vorige weblog van “ôs pap” bleek dat we een bliksemstart hadden in Slowakije…..in Ell wachtten we tóen nog altijd op goed weer.

Hoe snel het weer kan veranderen blijkt dit voorjaar maar weer eens; na tussen de buien door een paar hogere percelen aardappelen gepoot te hebben, eind maart, begon het voorjaar na Pasen pas écht in Limburg: nu, een maand later zijn alle gewassen die “erin” horen te zitten op een haar na gepoot of gezaaid. Na wat opstart problemen heeft Martijn met de nieuwe aardappel pootcombinatie al flink wat uren kunnen draaien. Het lelies poten loopt gestaag richting ‘t eind en op de bonen na zijn alle groenten gezaaid. Bart heeft z’n handen vol gehad om iedereen voor te blijven met ploegen, zaaibed bereiden etc. Al met al goed door kunnen werken maar een flinke bui is onderhand zeer welkom, behalve de traktoren heeft ook de beregenings pomp alweer z'n eerste uren gedraaid, grrrr! Niet alleen voor de gewassen op het land maar ook mijn nieuw ingezaaide gazon kunnen wat extra water gebruiken. Petra (mijn aanstaande bruidje) maakt zich zo langzamerhand wel erg veel zorgen of pap niet wat te weinig graszaad gebruikt heeft!

 
Een flinke bui hebben we in Slowakije twee weken geleden wel gehad, en wat voor één. Typisch zo’n “Slowaakse regenweek”. Dinsdagochtend gingen we nog vrolijk de akker op om gladiolen te planten. Om een uur of tien begon het langzaam te regenen tot een uur of vijf, vrijdagmiddag dan wel te verstaan! Resultaat: tussen de 60 en 80 mm in 4 dagen. Voor alles wat al in de grond zit prima, maar met de hoeveelheid werk die nog te doen staat iets te veel van het goede. 

Voor pap en zijn neven Lei, Mies en Leon klaarde het weer net op tijd op. Zij hadden “nevenweekend.” Een korte sfeerimpressie van pap:
“Vanaf vrijdagavond hebben we dus goed gegeten in de regionale restaurantjes met de nodige pinten en daarna thuis tot in de vroege uurjes zware gesprekken gevoerd met koffi , ondersteund door de nodige konjekskes. Zoveel en zolaat dat je er helemaal vaerdig van werd. S´morgens evengoed weer op een beetje normale tijd weer op,anders kregen we het meegebrachte “eier, herst en kroeboet” niet op. Zaterdag op ons gemak alle uithoeken van het bedrijf bezocht en zondagmiddag even naar Bratislava geweest. Al met al heel gezellig en voor herhaling vatbaar.”

In de reacties op de vorige weblog is te lezen hoe de neven dit weekend ervaren hebben. Erg leuk zo’n positieve reacties moet ik zeggen.

Morgen de laatste gladiolen planten en nog een dikke week mais en zonnebloemen zaaien. Maandag poten we in Ell de laatste aardappels en lelies. Dan mag het wat mij betreft beginnen te groeien!

Groeten van Chris

P.S. binnenkort zal ik de foto galerij updaten met mooie foto’s van de verschillende voorjaarsactiviteiten!



Reacties

Nou Chris dat is een hele lap tekst, maar dan hoop ik als ik in Slowakije ben dat de gewassen er goed opstaan en dat het gazon bij in Ell goed aan het groeien is :). Maar wist niet dat je ging trouwen bij deze proficiat en veel geluk samen. Groeten, Mark Janssen (toekomstige stagiare)
Hey Chris, van harte gefeliciteerd met je verjaardag deze 20-ste mei van het jaar 2010 !!! Met de beste wensen, Ome Jan


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":