Wat betreft het voorjaar hebben we hier in vergelijking met de weerssituaie in Ell niet te klagen.

Ongeveer 2 weken geleden (15 maart) hebben we de uien kunnen zaaien. Vorige week de erwten, en dinsdag is de laatste gerst gezaaid. Mooi op tijd dus!

Om het helemaal goed te maken is er vandaag ongeveer 5 mm regen gevallen. Ideaal voor de bodemherbicides en de kieming van de zaadjes. De tweede stikstofgift op de koolzaad en wintertarwe is ook al uitgevoerd. Al met al een prima voorjaar waar we goed vooruit kunnen. Komende dagen tijdens het paasweekeinde ligt het werk hier helemaal stil. GOEDE VRIJDAG is hier de belangrijkste feestdag van het jaar en wordt er al helemaal niet op het land gewerkt. Paasmaandag is in Slowakije ook een speciale feestdag, vooral voor de mannen. Ik zag een van onze medewerkers deze week langs een perceelsrand allemaal jonge twijgjes knippen. Toen ik hem vroeg waarvoor hij deze nodig had, zei hij met deze takkenbosjes op paasmaandag achter de vrouwen aan te jagen. Dit uiteraard alles op feestelijke speelse uitdagende manier. Lijkt mij trouwens een leuke bezigheid. Maar goed, het werk ligt dus van vrijdag tot en met dinsdag stil. Aangezien we goed op schema liggen levert dat dit jaar geen problemen, bovendien spaart het ons nogal wat kosten in overuren.

Volgende week beginnen we met de zonnebloemen en de gladiolen zaaien/planten. Zo zie je maar weer dat vooral hier elk voorjaar anders is. In de bijna 6 oogstjaren dat we hier bezig zijn is ieder voorjaar nog anders geweest. Van heel vroeg en super ideaal tot lang koud of zoals vorig jaar tot en met maart zeiknat en daarna in de hele aprilmaand maar krap 2 mm regen.
Dí­t jaar is de start in ieder geval goed.Ook de wintergewassen ontwikkelen zich goed na een lange winter. Dit was in 2009 wel even anders. Toen zijn we echt van het ene uiterste naar het andere gerold, niet alleen wat betreft het weer, maar ook qua marktsituatie. Schrale troost hierbij was dat het nagenoeg de hele Europese land bouw betrof. Gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen. Het is ieder jaar weer afwachten wat het groeiseizoen brengt!

Maar goed. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De marktsituatie is nu zodanig anders dat,als je vorig jaar voorzichtig enige oogstprodukten aanbood in de voorverkoop, men totaal geen interesse toonde. Nu, zonder te zeggen dat de prijzen flink zijn aangetrokken, in iedergeval van koperszijde voorzichtig geinformeerd wordt en prijsvoorstellen gedaan worden.

Even iets heel anders. Waar Slowakije zich duidelijk in onderscheidt ten opzichte van Nederland, zijn de vrouwen (met alle respect en waardering voor de Nederlandse). Vanmorgen was ik met Márian Mládek (bedrijfsleider, regelneef vooral aanspreekpunt voor typisch Slowaakse zaken), onze eerste man en ongeveer net zo oud als ik, op een kantoor in Bratislava waar we e.e.a. geregeld moesten hebben. We waren het er beiden over eens dat op dat kantoor door een normale gezonde man niet te werken valt. Daar zaten 4 secretaressen of telefonistes waarvan je positief pijn aan je ogen krijgt en die tijdens een voor mij zowiezo al moeilijke conversatie in het engels/slowaaks/indianenduits koffie komen serveren, waardoor je in een paar tellen de hele draad van het verhaal kwijt bent. Het kan verkeren.

Volgende keer meer

Groet Ley



Reacties

Zozo, je hebt het er maar druk mee daar! Zowel op het land als de cultuur (leuk om te lezen). Ik hoop voor jullie dat die slowaakse kantoordames niet alleen op basis van hun "vrouwelijke look" aangenomen zijn... Fijn dat het allemaal zo goed op schema ligt daar. Groetjes Annemarie
Ley, wij, jouw neven Mies, Lei en ik hebben met eigen ogen mogen aanschouwen dat je op de onderdelen gewassen en overige aanwezige 'vruchten' de waarheid hebt gesproken. Als ik me tot de teelten beperk is hier een groot compliment op zijn plaats voor jou, Annie, zoon Chris en overige medewerkers. Wat jullie daar presteren: chapeau!! Groetjes Leon
Meneer Ley, Onze neef Leon heeft in het vorige berichtje alles gezegd wat ik gezegd zou willen hebben. Leon en ik lopen nog steeds rond met het Maria Therése complex. Ik hoop dat je daar begrip voor kunt opbrengen. Voor de rest: Chapeau, enne ik, en de overige twee neven, hopen er nog vaak te komen om van al dat "schoons" te genieten Grs, Mies


Plaats een reactie

Naam

Reactie


Tik in het onderstaande vakje "Breukers":